Studenti dva mostarska fakulteta ukazali na važnost kompostiranja

Studenti dva mostarska fakulteta, Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (APTF SUM) i Agromediteranskog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić'', su posljednjih dana radili na izgradnji dva kompostera koji su danas otvoreni te je istaknuta njihova važnost, a ukazano je i na važnost procesa kompostiranja.

Dekan APTF-a SUM Ivan Ostojić rekao je kako su na ovome projektu surađivali sa Češkom razvojnom agencijom, UNDP-om, Udrugom ''Kokoza'' iz Češke, a projekt je financiralo Veleposlanstvo Češke u BiH.

- Danas na našem fakultetu imamo završni dan ovog projekta, kada predstavljamo studentima, učenicima srednjih i osnovnih škola što smo radili prethodnih nekoliko dana. Studenti APTF-a SUM i studenti Agromediteranskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' radili su na projektu podizanja svijesti o potrebi kompostiranja, odnosno zbrinjavanja organskog otpada. U sklopu tog projekta studenti su izgradili dva kompostera – kazao je Ostojić.

Mišljenja je kako se ovim projektom šalje važna poruka.

- Studenti će učenicima osnovnih i srednjih škola će predstaviti kako se i na koji način obavlja kompostiranje. To je jako bitna poruka, poruka da se već od rane dobi na neki način jača svijest da sve što je otpad ne mora završiti na odlagalištu, nego da se dobar dio tog organskog otpada može iskoristiti i proizvesti kompost koja se onda koristi u poljoprivredi – mišljenja je dekan Ostojić.

Dekanica Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Alisa Hadžiabulić istaknula je kako je današnej otvaranje kompostera ''kruna nečega što naši studenti rade od utorka''.

- Studenti oba fakulteta zajednički rade na izgradnji dva kompostera. Jedan je ovdje, a drugi je ispred našeg fakulteta. Ono što je bitno da su to javni komposteri i nikoga se neće sprječavati da odlaže biootpad ovdje. Nakon otvaranja bit će održana radionica za djecu, a naši studenti će biti u ulozi profesora te će objasniti kako su ovo napravili i zašto se koristi. U dva sata se nastavlja program na našem fakultetu – pojašnjava dekanica Hadžiabulić.

I ona naglašava kako se još od ''malih nogu'' mora utjecati na svijest najmlađih, ali i svih nas.

- Moramo raditi na osnaživanju i buđenju svijesti nas svih. Organski otpad treba čuvati, to je savršeno gnojivo. Ova vrsta radionica je izuzetno korisna za studente, koji se pripremaju da budu zapošljiviji sutra na tržištu rada te tako jačaju svoje kompetencije – izjavila je Hadžiabulić.

Čitav proces izgradnje kompostera ukratko je pojasnio Ivan Mamić, student druge godine agronomije na APTF-u.

- Prije par dana smo napravili komposter, konkretno ovaj ima tri pregrade gdje u jednu stavljamo svježi materijal, drugi nam služi za razgradnju, a treći je onda čisti kompost. Taj kompost ćemo koristiti u poljoprivredi  – pojašnjava student koji je sudjelovao u izgradnji kompostera.

Predstavnik Udruge ''Kokoza'' Igor Suvorov kratko se dotakao klimatskih promjena i važnosti kompostiranja.

- Ne možemo ignorirati posljedice klimatskih promjena i značajne štete nanijete bioraznolikosti od strane čovjeka. Živimo u vremenu kada se klima mijenja brže nego što bi smo to željeli, a to ima utjecaja ne samo na planet i tlo nego i direktan utjecaj na naš život. Proces kompostiranja, osim pozitivnih ekoloških, ljudima u BiH može donijeti i ekonomske benefite jer za kompost kažemo da je to svojevrsno ''crno zlato'' – zaključio je Suvorov.

federalna.ba/Fena

studenti Mostar kompostiranje