videoprilog Vladimira Kovačevića (Federacija danas)

Struja u RS-u bi mogla poskupjeti nakon presude u korist slovenske elektroprivrede

U Republici Srpskoj novi problem u najavi. Ovaj put s proizvodnjom električne energije. Analitičari upozoravaju na realnu mogućnost poskupljenja struje za domaće potrošače nakon nedavne presude u korist slovenske elektroprivrede.

Preduzeće Rudnik i termoelektrana Ugljevik je po osnovu međunarodne arbutraže u obavezi da do kraja radnog vijeka slovenskoj elektroprivredi isporučuje trećinu proizvedene struje, a zbog slovenskog ulaganja u RiTE Ugljevik prije rata. To je potencijalno ogroman problem po Elektroprivredu RS-a, koja ostaje bez dijela električne energije za izvoz.

“Suština je da je to dobro za RiTE Ugljevik jer će dobiti veću cijenu za električnu energiju nego od Elektroprivredu RS-a, ali je izrazito loše za Elektroprivredu RS-a jer se u Ugljeviku proizvede trećina ukupne struje u RS-u. Sada kada Ugljevik daje trećinu struje Slovencima, to znači da Elektroprivreda RS-a neće više imati struje za izvoz na inostrana tržista”, ističe novinar Siniša Vukelić.

I cijena po kojoj će Slovenci dobijati struju neće biti baš najpovoljnija po RiTE Ugljevik. Tako bar pokazuje ugovor između dvije strane po kojem je jasno da RiTE Ugljevik neće zarađivati na izvozu struje Slovencima. To je rezultat duga prema slovenskoj elektroprivredi od 67 milona eura zbog višegodišnjeg neisporučivanja struje. Plus više od 50 miliona na ime kamate.

“Koliko sam mogao da primijetim, nije u potpunosti definisan kompletan aranžman na koji način će se otplatiti ta sredstva”, rekao je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS-u.

Direktor Elektroprivrede Luka Petrović uvjerava da ove godine građani neće trpjeti posljedice gubitka spora sa Slovencima.

“Vlada nije željela da fakturiše ovo građanima i odrekla se dividende na uštrb toga da građani ne osjete ovaj finansijski problem”, poručuje Petrović.

U međuvremenu, informacija i da je Vlada RS-a preduzeću Komsar energy RS dala koncesiju na eksploataciju uglja iz Ugljevika.

“To je paravan za Milorada Dodika, koji vrši otimačinu prirodnih bogatstava RS-a isto kao što je Elektroprivreda, koja nema da plati doprinose, dala 70 miliona za ‘tašna-mašna’ firmu Comsar energy, koja nema ni kvadrat prostorija”, tvrdi Nebojša Vukanović poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Struja je u RS-u posljednji put poskupjela je početkom prošle godine. Tada je ukinuta takozvana jeftina tarifa, a uvedeno pravilo da oni koji troše više plaćaju skuplju struju od onih koji troše manje.

federalna.ba

struja poskupljenje električna energija
Rusija snabdijevanje električna energija Rostov
0 25.03.2024 09:49
Islamska zajednica BiH Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko poskupljenja poskupljenje
0 26.02.2024 19:50
Brčko Brčko distrikt BiH Islamska zajednica BiH poskupljenje poskupljenja
0 25.02.2024 20:58