videoprilog Jasmine Vilić (Dnevnik 2)

Predviđanja da Vijeće sigurnosti neće usvojiti rezoluciju Kine i Rusije

Osim novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, BiH, znamo, dobija i novog visokog predstavnika. I to je činjenica, bez obzira na sve pokušaje da Christian Schmidt ne bude imenovan ili da mandat OHR-a bude uskoro ukinut. Posljednji u nizu pokušaja bila je rezolucija Rusije i Kine, koje od Vijeća sigurnosti UN-a traže njeno usvajanje. Poznavatelji prilika tvrde da do toga neće doći.

Da nijedan komadić ove Planete nije nevažan u borbi velikih sila za utjecaj, pokazuje i pokušaj Rusije i Kine da rezolucijom u Vijeću sigurnosti UN-a sljedeće godine ukinu instituciju visokog predstavnika u BiH. Time se na mišiće pokušavaju ostvariti snažniji ekonomski i politički interesi ovih dviju zemalja na Balkanu. No, Zapad, čini se, u ovoj bici pobjeđuje. Imenovanje Christiana Schmidta je završena priča, a OHR ostaje u BiH dok ne budu ispunjeni uvjeti za njegovo gašenje, smatraju upućeni. A od toga smo još relativno daleko, podsjetimo - isključivo zbog unutarnje politike. 

"Sada će to pokušati da se opravda neuspjeh Ruske Federacije da spriječi imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika, iako u pozadini je to bio u globalu dogovor između njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina da Christian Schmidt bude imenovan za novog visokog predstavnika, ali mora se to ipak pokazati u javnosti da ipak nije to dio dogovora i da se Rusija tome protivi zbog nekih svojih interesa, ali i zbog pokazivanja mišića da bi Rusija bila taj važan faktor na Balkanu i naravno to je u sadejstvu sa Kinom, koja je ekonomski jako prisutna", rekao je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Od novog visokog predstavnika u dijelu BiH očekuju se konkretni potezi, a prema trenutnoj, barem deklarativnoj, konstelaciji odnosa pomoć neće izostati. BiH je američki projekt, zna se ko vodi i ko će ubuduće voditi glavnu riječ, kaže Adnan Hadrović.

"Ja mislim da će gospodin Schmidt sa pojačanom ulogom i Berlina i jačom ulogom Brisela i Washingtona imati dovoljno mudrosti i znanja na koji način će voditi taj ured u narednom periodu i mislim da on nama još uvijek treba."

Da plan postoji, potvrdio je i sam Schmidt na nedavno održanom forumu u Dubrovniku.

"Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi dijelovi mogli sročiti drugačije, ali danas imamo Sporazum kakav jest. Onima koji i danas gaje fantazije da bi bilo dobro mijenjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo."

Predviđanja govore da rezolucija Rusije i Kine neće dobiti potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. No, i sa OHR-om i bez njega, jedini ispravan i siguran put BiH je reformski put.

federalna.ba

Vijeće sigurnosti Kina Rusija OHR rezolucija
Rusija univerzitet pucnjava
0 20.09.2021 09:17
Rusija Jedinstvena Rusija izbori
0 20.09.2021 08:34
Sovjetski Savez Rusija Svijet
0 19.09.2021 23:24
Rusija Jedinstvena Rusija Vladimir Putin izbori
0 19.09.2021 22:44
Rusija izbori
0 17.09.2021 09:49