videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Strašenje građana, ratna terminologija i vještačka kriza

Zveckanje oružjem ili dobro poznato skretanje pažnje zastrašivanjem sa stvarnih životnih problema građana ove zemlje.

Aprilski dan na Kozari. Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u opuštenoj atmosferi, kako je i sam rekao, izašao je pred medije i prije završetka sastanka. Više od 600 miliona maraka novo je zaduženje ovog entiteta, ali da se o tome manje priča, ide ona provjerena taktika. BiH nema budućnost, RS će biti država i to bez ispaljenog metka.

“Naš interes je primarno mir. Mi nećemo ratovati, mi se ne pripremamo ni za kakav rat, a to što Bakir Izetbegović, Džaferović i Komšić pričaju mislim da je to samo retorika gubitnika”, kazao je Dodik.

Ovakva priča se nastavlja nakon što je sat vremena ranije njegov koalicioni partner i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio sljedeće:

“Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH i da to definitivno ode iz BiH. I to vam govorim danas za ramazan. Nema govora da će to napraviti. Mogu početi, ali neće znati završiti.”

Dovoljno je to bilo da se po ko zna koji put svakodnevni životni problemi, nezaposlenost, odlazak, korona-smrt, korupcija i država za elitu stave po strani. Sprema se rat, a čuju se i tihi pozivi da se na takvu opciju bude spremno. Stvar je jasna, jednoglasna je opozicija: predizborna kampanja je počela.

“Ovom pričom i Izetbegović i Dodik skreću pažnju sa realnih i stvarnih problema Izetbegoviću to odgovara i čini mi se da svaki put pred suđenje Novaliću iskrsne neka nova tema kako bi oni skretali pažnju s afere ‘Respiratori’ i neke druge. Dodik se istovremeno zadužuje na berzama van BiH i zapravo pokazuje stanje manjeg bh. entiteta RS”, kaže predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

“Maheri su kako skrenuti pažnju sa stvarnih životnih problema. Niko više ne priča o vakcinaciji, o aferi ‘Respiratori’, o pandemiji. Priča se o mirnom razdruživanju, o ratu i zvecka se oružjem”, navodi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“U BiH svakoga dana umire između 50-99 ljudi, a izborna kapmanja je počela. Nema rata u BiH i ko god mašta o ratu  ili da postane ratni vođa vodi pogrešnu politiku. Nama treba rat protiv korupcije, protiv korone, nabavka vakcina, odgovornost prema građanima”, poručuje predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

“Čini mi se da se na političkoj sceni u BiH profilira jedna ratna koalicija jer pretpostavljam da su to ljudi s kojima Dodik želi pregovarati”, stava je predsjednik NS-a Predrag Kojović.

I dogovarati kakva će biti budućnost BiH. U ovom entitetu formira se tim koji treba pregovarati s nekim timom iz Federacije, a ako to pak ne bude moguće, onda je realizacija pa i onih stavova iz slovenskog non-papera, nepoznatog autora, jedina opcija.

“RS se neće razići ratom, ali ako ne bude inicijativa koje daju RS-u dovoljno prostora da bude uspješna naravno da imamo pravo da o tome razmišljamo”, kaže Dodik.

“On se možda nada da mi nismo spremni braniti ovu zemlju u kojoj je počinjen genocid i da smo spremni dopustiti da nam Srbija dođe na Darivu do Vijećnice. Ako on misli da to nije neratovanje onda se vara”, poručuje Izetbegović.

“Nema rata, ali moramo se pobiti s nesposobnom vlašću koja mora otići 2022. godine i u RS-u i u Federaciji”, zaključuje Radončić.

A da se takav scenarij izbjegne upravo je to isprobana matrica. Zavadi pa vladaj. Jer se svih ovih godina ovo pokazalo kao najbolji recept da se iz udobnih fotelja ne ustaje. Rata neće biti, a onima koji bi da tako rješavaju probleme opozicija preporučuje:

“Neka izađu Dodik i Bakir Izetbegović na livadu i neka povedu po dvojicu trojicu svojih saradnika i neka tamo rješavaju svoje sporove”, poručio je Konaković.

federalna.ba

Milorad Dodik Bakir Izetbegović Elmedin Konaković Nermin Nikšić Predrag Kojović Fahrudin Radončić
Milorad Dodik Šefik Džaferović Željko Komšić Predsjedništvo BiH Brdo-Brijuni Brdo-Brioni Slovenija
0 16.05.2021 16:51
Milorad Dodik Grčka
0 13.05.2021 20:11
Mirko Šarović Milorad Dodik razdruživanje
0 13.05.2021 16:45
Milorad Dodik VRS Dan VRS
0 12.05.2021 19:29
Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
0 11.05.2021 20:08