Stranka za BiH: Odgovor na blokade HDZ-a je ubrzavanje procesa euroatlantskih integracija

Stranka za BiH: Odgovor na blokade HDZ-a je ubrzavanje procesa euroatlantskih integracija

Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu razmatrana su aktuelna politička pitanja i usvojene odluke koje su vezane za organizaciju Općih izbora u oktobru ove godine.

- I do sada su HDZ i Dragan Čović demonstrirali kako izgleda demokratija tamo gdje oni imaju moć, održavajući jednog gradonačelnika na vlasti u Mostaru punih 12 godina bez izbora, ili blokiranjem implementacije izbora iz 2018. godine pa imamo istu vladu u entitetu Federacija BiH osam godina - navode iz Stranke za BiH.

Mišljenja su da je jedini ispravan odgovor na takve aktivnosti ubrzavanje procesa euroatlantskih integracija te da prioritet BiH, posebno u novonastalim političkim okolnostima nakon invazije Rusije na Ukrajinu, mora biti punopravno članstvo u NATO savezu.

Kažu da bi se ulaskom BiH u NATO poslala jasna poruka Srbiji i njenim nalogodavcima, da trajno moraju odustati od pokušaja promjene granica i otimanja teritorija drugih država.

- Zbog toga je veoma važno jačanje nezavisnog sudstva koje će biti imuno na političke utjecaje i koje će sankcionirati političke aktere u slučajevima očiglednog kršenja zakona - navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Na sjednici Predsjedništva stranke su donesene odluke koje se tiču pripreme dokumentacije i prijave za predstojeće izbore. U protekle dvije sedmice prikupljeno je 12.000 potpisa podrške za kandidaturu SBiH na predstojećim Općim izborima. Stranka za BiH, najavili su, izaći će samostalno na izbore i imat će kandidate na svim nivoima, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

Stranka za BiH HDZ
Srebrenica Moja adresa: Srebrenica SDA Stranka za BiH
0 09.06.2022 20:22
HDZ Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 30.05.2022 19:23
Stranka za BiH kandidati izbori
0 20.05.2022 12:25
Bakir Izetbegović Milorad Dodik Dragan Čović BiH Srbija Hrvatska Izborni zakon EU Brisel SDA HDZ SNSD
0 18.01.2022 20:48