videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Stranka za BiH neće pristati na državu koju kroje stranci

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić demantovao je sve informacije da će ovu stranku napustiti pojedini zastupnici. Podsjetio je da SBiH nije dio parlamentarne većine na nivou FBiH jer nikada ne bi sudjelovali u radu Vlade koja je, kako tvrdi, imenovana na nelegalan način. U Kantonu Sarajevo kaže da ostaju dio većine iako nisu zadovoljni dinamikom rada.

Naši zastupnici nisu prekršili zakletvu datu u Parlamentu Federacije BiH, izričit je bio predsjednik Stranke za BiH, podsjetivši na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je odblokirao imenovanje Vlade FBiH. Iako će djelovati kao opozicija, iz njihovog pravca neće stizati samo kritike, tvrdi Efendić, već aktivne i kvalitetne odluke: „Svi koji su dali prednost jednoj odluci visokog predstavnik u odnosu na Ustav prekršili su svoju zakletvu. Naš klub će sve ono što bude dobro za građane podržati, a sve što bude loše kritikovati“.

Nerad Zastupničkog doma FBiH, koji duže od jednog mjeseca ne zasjeda, okarakterisali su sramotnim i neodgovornim prema građanima. Naredna sjednica ovog doma zakazana je za 21. juni, a ključna tačna dnevnog reda bit će glasanje o novom sudiji Ustavnog suda BiH. Prvorangirani je Marin Vukoja. Iz Stranke za BiH zahtijevaju više kandidata za ovu poziciju pred parlamentarcima.

„Ne pojedinačno ime - nego koliko će doći kandidata na Parlament. Mi smatramo da je zaista loše za demokratiju da dođe samo jedan kandidat jer je riječ o vrlo bitnom pitanju koje definiše ne godinu nego desetljeće pravosuđa BiH“, napominje Admir Čavalić, predsjednik Kluba Stranke BiH u Zastupničkom domu FBiH.

Stranka BiH je odlučna da u Kantonu Sarajevo bude dio političke većine koja će obnašati vlast u narednom periodu. Iako nisu zadovoljni ispunjenjem smjernica iz Sporazuma koji su ranije potpisali sa strankama Trojke, kažu da nema dileme da ostaju u koaliciji.

„Stranke Trojke imaju dovoljan broj skupštinskih mandata da naprave vlast i bez nas, ali mi kao faktor političke stabilnosti smo odlučili biti dio većine, kako bismo doprinijeli da stabilnost bude na većem nivou“, izjavio je Muamer Bandić, predsjednik Kluba Stranke za BiH u Skupštini KS-a.

Vođeni programskim ciljevima, za jačanje suverene i demokratske BiH, neće pristati na državu koju kroje stranci, upozoravaju iz Stranke za BiH. Ustav BiH mora se poštovati, borbom za odluke koje se zasnivaju na jačanju ustavnog poretka, potrctali su iz Stranke za BiH.

federalna.ba

Stranka za BiH
Stranka za BiH Adnan Lipovača ostavka
0 08.11.2023 13:00
SNSD SDP SDA Stranka za BiH HDZ BIH PDP DF
0 02.10.2023 21:23
Vlada Kantona Sarajevo Emir Dedović Almir Bečarevi Stranka za BiH
0 11.09.2023 18:09
Trojka Za nove generacije Stranka za BiH
0 24.07.2023 17:03