Štrajk holivudskih scenarista: na pomolu novi pregovori sa studijima
(Izvor: EPA-EFE/ALLISON DINNER)

Štrajk holivudskih scenarista: na pomolu novi pregovori sa studijima

Pregovarači saveza američkih scenarista koji su u štrajku i predstavnici holivudskih studija trebalo bi da se sastanu ponovo u četvrtak kako bi pokušali da riješe skoro sukob koji traje već skoro pet mjeseci i koji je poremetio filmsku i televizijsku produkciju.

WGA i Alijansa proizvođača filmova i televizije (AMPTP), koja predstavlja Walt Disney, Netflix i druge medijske kompanije, u srijedu su održali sastanak prvi put nakon otprilike mjesec dana. U srijedu rano uveče, dvije strane su izdale zajedničku izjavu u kojoj jednostavno kažu: “WGA i AMPTP su se danas sastali radi pregovora, a sutra se ponovo sastajemo.”

Kako bi se postigao dogovor, sastanku u srijedu prisustvovali su izvršni direktor Disneyja Bob Iger, ko-izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos, predsjednica Comcast-ovog NBCUniversal Studio grupe Donna Langley i izvršni direktor Warner Bros Discoveryja David Zaslav, naveli su izvori bliski studijima.

Ljudi koji su prisustvovali pregovorima opisali su sastanak kao "ohrabrujući", rekao je izvor, a očekivalo se da će se četvorica rukovodilaca vratiti razgovorima u četvrtak.

CNBC je, pozivajući se na ljude bliske pregovorima, rekao da su scenaristi i producenti blizu sporazuma i da se nadaju da će postići dogovor u četvrtak.

Ali ako se dogovor ne postigne, štrajk bi mogao trajati do kraja godine, izvještava CNBC.

WGA je stupila u štrajk u maju nakon što su pregovori došli do ćorsokaka oko kompenzacije, minimalnog osoblja u sobama za scenariste i uloge umjetne inteligencije (AI), između ostalog.

Sindikat glumaca SAG-AFTRA proglasio je obustavu rada u julu, stavljajući Hollywood u središte dva istovremena štrajka po prvi put u 63 godine. Trenutno nisu zakazani razgovori između glumaca i studija.

federalna.ba/Reuters 

Hollywood pregovori štrajk
Ukrajina Ursula von der Leyen pregovori članstvo u EU
0 11.06.2024 12:01
Anthony Blinken Pojas Gaze pregovori
0 10.06.2024 09:42
pregovori Palestina zaustavljeni Rafah
0 14.05.2024 11:09
Ursula von der Leyen Rusija Ukrajina pregovori
0 14.05.2024 09:38
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18