Štrajk u Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH organizovao je dvosatni štrajk upozorenja koji će trajati svakog dana u istom terminu sve dok traženi zahtjevi ne budu ispunjeni. Sindikat kao ključni razlog navodi nepravedno male plate u odnosu na entitetske - i to u vrijeme kada su prihodi od indirektnih poreza u porastu.

Nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije uvažilo zahtjev Uprave za indirektno oporezivanje za povećanje plate, ova ključna institucija za fiskalnu stabilnost svakog nivoa vlasti, kako kažu, svoja minimalna prava traži drugim putem. Sada je to štrajk upozorenja, ali ne isključuju ni mogućnost generalnog štrajka. Dok Uprava za indirektno oporezivanje BiH na godišnjem nivou izdvaja 680 miliona maraka za sve državne institucije, plate zaposlenih u državnoj i entitetskoj upravi se značajno razlikuju. Najavljeno je i povećanje plate na entitetskom nivou za dodatnih 10 posto. Stoga, sindikat zahtijeva rješenje ovog problema.

“Mi smo samo tražili ono na šta imamo pravo i što nam je oduzeto. Znači, prije 13 godina, čak i vraćanjem te osnovice na 535 KM, i dalje bi državna razina bila najniža, s obzirom na to da federalni nivo ima najnižu platu 543 KM, dok RS 590 KM. Kao što vidite, 535 KM bi i u tom slučaju bila najniža plata u ovoj državi”, navodi Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata zaposlenih u UIO-u BiH.

Dok traje štrajk upozorenja, Uprava radi, ali uz određenje izmjene i bez žurbe, uz izuzetak robe sa kratkim rokom trajanja. No, na glavnom carinskom terminalu u Reljevu druga strana priče. Parkirani kamioni i vozači. I oni su nezadovoljni jer već satima čekaju na papire da bi mogli nastaviti dalje. I nije to ništa novo - kako kažu, tako je bilo i prošlog ponedjeljka.

Zastoj, bar i na 2 sata dovodi do komplikacija u trasportu i isporuci robe. Prvi na udaru su špediteri.

I tako, dok su kamioni na parkingu, a roba zarobljena na putu do kupca, zahtjevi zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje su na čekanju. Iz Sindikata naglašavaju da je zahtjev za veću osnovicu plate usvojen, ali i to je na čekanju sve dok ne bude usvojen državni budžet. A tako dolazimo do novog lanca nezadovoljnih, gdje svako čeka na ispunjenje svojih zahtjeva.

federalna.ba

UIO BiH uno bi štrajk
štrajk Sindikat Lufthansa pilot
0 31.07.2022 15:37
štrajk mašinovođa Velika Britanija uslovi rada
0 30.07.2022 20:30
štrajk željeznice Velika Britanija
0 27.07.2022 11:40
Njemačka Lufthansa štrajk
0 26.07.2022 13:58
doktori ljekari liječnici SBK štrajk
0 21.07.2022 18:54