Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku
(Izvor: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU)

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Brodovi su ostali usidreni u grčkim lukama, a željezničke usluge obustavljene su u srijedu zbog štrajka radnika u transportnom sektoru koji traže veće plate kako bi se nosili s rastućim životnim troškovima.

Obzirom da su vozači autobusa i taksisti također napustili radna mjesta, brojne ceste u centru Atine bile su zakrčene jer su putnici pribjegavali tome da se sami voze na posao.

Radnici su se pridružili 24-satnom štrajku najvećeg grčkog sindikata privatnog sektora GSEE koji kaže da njihove plate i dalje zaostaju za platama njihovih evropskih kolega.

Grčka je ovog mjeseca podigla mjesečnu minimalnu bruto platu za 6,4 posto na 830 eura, što je četvrto takvo povećanje u pet godina dok se zemlja oporavlja od višedecenijske finansijske krize.

Radnici, međutim, kažu da povećanje njihovih plata nije dovoljno da održe korak s rastućim troškovima hrane i stanovanja.

- Poruka je jasna. Radnici ne mogu da sastave kraj s krajem s najnižim platama i rastućim cijenama - navodi se u saopćenju GSEE, koji predstavlja oko 2,5 miliona radnika.

Konzervativna vlada premijera Kiriakosa Mitsotakisa, koja je ponovo izabrana u junu prošle godine, obećala je da će do 2027. godine, kada joj prestane mandat, podići minimalnu mjesečnu platu na 950 eura i povećati prosječnu platu za više od 25 posto na 1.500 eura u istom periodu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Grčka transport štrajk
Grčka krijumčari droge
0 23.05.2024 14:32
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
štrajk ljekari stomatolozi
0 07.05.2024 18:51