videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Stotinu godina gračaničke biblioteke: Mjesto njegovanja kulture i druženja

Osnovana prije tačno stotinu godina, Opća biblioteka u Gračanici slovi za ustanovu u kojoj su nastajali i razvijali se lokalna radiostanica, kino, razne muzičke i druge sekcije. Obilježavajući stoljeće postojanja, bila je i ostala mjesto njegovanja kulture, druženja mladih, ali i onih starijih. Ni u informatičkoj eri biblioteka u Gračanici nije izgubila na značaju. Naprotiv.

Posebno je važna činjenica da biblioteka u Gračanici nikada nije prestala biti, kako to ovdje vole reći, dnevna soba lokalne zajednice.

„Naši sugrađani svih dobnih skupina mogu doći u biblioteku. Imaju ideju za neki projekat - naravno, dobro ste nam došli“, poručuje Senada Letić, rukovodilac JU Narodna biblioteka Mustafa Kamarić u Gračanici.

„Dolazimo u bibloteku ne samo da podižemo knjige i zbog školskih obaveza nego da bismo se i družili. Na ljetnim i zimskim raspustima često organizujemo radionice na kojima sudjeluju mlađa djeca“, ističe Adna Osmanhodžić, članica Kluba mladih knjižničara.

Mladi ovdje kreiraju brojne projekte. Jedan od njih je i onaj realiziran putem Omladinske banke.

„U okviru tog projekta je nabavljen računar koji oni mogu koristiti kada dođu u biblioteku, a uz njihovu pomoć smo malo obogatili i knjižni fond Kutka za mlade“, dodaje Letić.

Biblioteka danas u dva odjeljenja okuplja više od 400 isključivo aktivnih članova. Među njima su i ovdašnji srednjoškolci koji i u vremenu informatike vjeruju u posebnost izravnog kontakta s knjigom.

„Oboje ima svoje povlastice, ali definitivno je uzeti knjigu u ruke, čitati je, pomirisati - to ima svoj šarm“, ističe Ajdin Karić, učenik generacije i član Školske biblioteke Gimnazije u Gračanici.

„Tijesno sarađujemo s Gradskom bibliotekom. Svu literaturu koju naša škola ne posjeduje, a posjeduje Gradska biblioteka, međusobno se nadopunjujemo - posuđujemo jedni drugima“, kaže Rasema Spahić, biblotekarka u Školskoj biblioteci Gimanzije Mustafa Kamarić u Gračanici.

Biblioteka danas egzistira u sastavu Bosanskog kulturnog centra.

„U potpunosti smo renovirali sve prostorije u okviru naše biblioteke tako da ovu stogodišnjicu postojanja ponosno dočekujemo“, ističe Nedžad Peljto, direktor Bosanskog kulturnog centra u Gračanici.

Uz projekte za građane, ovdje su organizirali i Mini sajam knjige, a u toku je implementacija projekta COBIS u čemu, uz Gradsku upravu, imaju i podršku Fondacije za bibliotečku djelatnost.

federalna.ba

Gračanica
Gračanica solarne elektrane Vedran Lakić
0 27.06.2024 19:47
olujni vjetar Čelić Gračanica
0 02.04.2024 12:52
Gračanički glasnik ratni zločini Gračanica
0 26.01.2024 19:15
Gračanica lovci lov divlja svinja Lovačko društvo "Srndać"
0 18.01.2024 19:19