videoprilog Admira Pripoljca i Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Stopa doprinosa je previsoka, veliki su nameti, nema sirovina ni radnika

Poslodavci u Zeničko-dobojskom kantonu koji još trpe posljedice pandemije sada traže odgovore na  nove izazove uzrokovane globalnom energetskom krizom i galopirajućom inflacijom u zemlji. Upozoravaju na i dalje nepovoljan poslovni ambijent, ali i probleme nedostatka radnika. Traže da se njihov doprinos punjenju kantonalnog budžeta vrednuje na adekvatan način, prije svega većim ulaganjem u privredni razvoj.

Godišnju izvještajno-izbornu skupštinu Grupa poslodavaca ZDK-a iskoristila je i za kratak osvrt na uvjete rada u prošloj godini. Ističu, nakon perioda pandemije i pratećih posljedica, počeo je lagani oporavak privrede. No, globalna, prije svega, energetska kriza, uz domaći nepovoljan poslovni ambijent, prijeti tom oporavku.

„Pokušavamo smanjiti stope doprinosa - cijelo vrijeme intenziviramo priču da je ta stopa doprinosa previsoka. Imamo i dalje velike fiskalne i parafiskalne namete, a sad i nedostatak sirovina, kao i nedostatak odgovarajuće radne snage“, kaže Alma Zaimović, predsjednica Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK-a

Nagib Mujkić, potpredsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK-a, ističe kako se političke strukture moraju pozabaviti ovim problemima: „Moramo naći način kako da dovedemo radnu snagu - očigledno je da je na domaćem tržištu nećemo imati dovoljno. Dakle, moramo raditi kao što rade moderne evropske zemlje sa uvozom radne snage“.

Osigurati ulaganja u privredni i preduzetnički razvoj, adekvatna njihovom učešću u punjenju budžeta, pored ostalog je zahtjev poslodavaca. Ističu da su samo u prošoj godini, po osnovu poreza na dobit, koji je izvorni prihod kantonalnog budžeta ZDK-a, uplatili 80 miliona maraka.

„Mi koji punimo taj budžet imamo pravo tražiti da se sredstva po osnovu samo tog poreza i po osnovu drugih vrate direktno kroz ulaganja u stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, izgradnju novih poslovnih zona po svim općinama u ZDK-a kako bi se stvorila nova radna mjesta i ostanak mladih u ovoj zemlji, što je najveći problem“, poručuje Ibrahim Meškić, potpredsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK-a.

 

Svjesni da se dio njihovih zahtjeva, ali i problema, ne može rješavati u ZDK-u, nastavit će dosadašnju saradnju sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH, kroz aktivno djelovanje svojih predstavnika u organima i tijelima tog udruženja. U naredne četiri godine Grupaciju poslodavaca ZDK-a će voditi Benjamin Babić, koji će predsjedavati Skupštinom, i Alma Zaimović, nova predsjednica Upravnog odbora.

 

federalna.ba

ZDK poslodavci