Stoltenberg u Istanbulu lobira za Švedsku, a u Stokholmu protesti protiv NATO-a i Turske
(Izvor: EPA-EFE/Maja Suslin)

Stoltenberg u Istanbulu lobira za Švedsku, a u Stokholmu protesti protiv NATO-a i Turske

Dok generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pokušava lobirati u Turskoj u korist Švedske, kako bi se konačno dalo zeleno svjetlo za ulazak te nordijske zemlje u Alijansu, u Stokholmu su održani protesti protiv Turske i NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a prisustvovao je inauguraciji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a nakon inauguracije je i održao sastanak s Erdoganom. Sve s jednim ciljem – odobravanje ulaska Švedske u NATO, što Turska blokira.

Stoltenberg je nakon dužeg sastanka s Erdoganom zaključio da je Švedska ispunila sve svoje obaveze prema Turskoj za ulazak u Alijansu.

“Švedska je poduzela značajne konkretne korake da bi odgovorila na zabrinutosti Turske. To uključuje izmjene i dopune švedskog ustava, ukidanje embarga na oružje i jačanje antiterorističkih mjera uključujući i one protiv PKK-a”, istakao je Stoltenberg.

Pored želje generalnog sekretara Alijanse da nordijsku zemlju što prije uključi u NATO, u razgovoru s turskim predsjednikom nije bilo značajnog pomaka. Istovremeno, dok je Stoltenberg vodio razgovore u Istanbulu, stotine ljudi, uključujući desetine prokurdskih demonstranata, okupile su se u Stokholmu da bi protestovale protiv članstva Švedske u NATO-u i protiv Turske.

“Cilj protesta je odbrana slobode govora i slobode organizacija u Švedskoj naspram politike poslušnosti Erdoganu koju vodi švedska vlada”, rekao je demonstrant Dror Feiler.

“Ne volimo NATO i ne volimo rat. Uopće im ne vjerujemo. Gdje god se oni pojave, tu dođe rat. Oni su stvarno kriminalni. Svugdje stvaraju ratove”, poručila je demonstrantica Mariane Liljeholt.

Teško je gledati demonstracije protiv Turske i NATO-a u Švedskoj, kazao je Stoltenberg poručivši da organizatori protesta žele spriječiti širenje Alijanse i produbljivanje saradnje Istanbula i Stokholma. Podsjetio je Stoltenberg i na memorandum u Madridu koji su ranije potpisale Turska, Finska i Švedska i otvorile put za pridruživanje nordijskih zemalja NATO-u. Najavio je ponovni susret lidera triju zemalja 12. juna, kada će se razgovarati o švedskoj kandidaturi za članstvo u Alijasi.

federalna.ba

Švedska NATO Turska Jens Stoltenberg Recep Tayyip Erdoğan
Turska filmski festival cenzura
0 28.09.2023 07:38
Švedska džamija požar
0 25.09.2023 22:57
Viktor Orbán Švedska Mađarska NATO
0 25.09.2023 21:35