Stoltenberg: Stabilnost Zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse

Stoltenberg: Stabilnost Zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse

Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti sarađivati s vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini, navodi se u pismu Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, upućenom Biseri Turković, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrici vanjskih poslova BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je odgovorio Turković na pismo u kojem ga je upoznala s izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi s aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

"Ruska agresija na Ukrajinu fundamentalno podriva evropsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu s vašim potrebama", naveo je generalni sekretar NATO.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana.

Izrazio je zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionalnost institucija.

federalna.ba/AA

Jens Stoltenberg Zapadni Balkan NATO
EU sankcije Rusija Zapadni Balkan
0 05.10.2022 11:21
NATO Jens Stoltenberg Rusija Ukrajina
0 30.09.2022 20:16
Volodimir Zelenski Ukrajina NATO
0 30.09.2022 16:49
NATO Jens Stoltenberg Sjeverni tok
0 29.09.2022 12:48