Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Predsjednik NATO saveza Jens Stoltenberg, odgovarajući na optužbe o dvostrukim standardima Zapada, rekao je u utorak u Bruxellesu da se u svim sukobima mora primjenjivati međunarodni zakon, no da su ratovi u Ukrajini i Gazi vrlo različiti.

Arapske vođe su optužile zapadne zemlje da ne primjenjuju iste standarde na rat Izraela u Gazi, lansiran kao odgovor na smrtonosni napad palestinske militantne grupe Hamas – koju i SAD i EU karakteriziraju kao terorističku organizaciju – od 7. listopada, kao i na rat Rusije u Ukrajini.

"Moja poruka je da međunarodno pravo, humanitarno pravo, mora biti poštovano u svim sukobima, a životi civila uvijek moraju biti zaštićeni", odgovorio je Stoltenberg kada su ga pitali o ovome.

Govoreći na konferenciji za medije u Bruxellesu, Stoltenberg je istaknuo kako je "važno prepoznati da su situacije u Gazi i Ukrajini različite na mnogo načina".

"Ukrajina nikada nije predstavljala prijetnju Rusiji, Ukrajina nikada nije napala Rusiju", naglasio je on.

"Ruska invazija na Ukrajinu je ničim izazvana invazija, kompletna invazija na drugu zemlju. Naravno, Ukrajina ima pravo na samoobranu zbog neisprovociranog napada, i da bi zadržala teritorijalni integritet", rekao je Stoltenberg.

federalna.ba/Fena

Jens Stoltenberg Gaza Ukrajina