Stoltenberg pozvao saveznike da podrže da plan za koordinaciju pomoći Ukrajini preuzme NATO
(Izvor: Fena/NATO)

Stoltenberg pozvao saveznike da podrže da plan za koordinaciju pomoći Ukrajini preuzme NATO

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se danas i sutra u Briselu na dvodnevnim razgovorima radi dogovora o podršci Ukrajini obukom i dugoročnim finansijskim obavezama. Na konferenciji za medije uoči sastanka generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da "odobre plan da koordinaciju vojne pomoći i obuke u Ukrajini vodi NATO", navodi Euronews. 

Projekt je glavni dio paketa odbrane Ukrajine koji NATO želi odobriti na samitu lidera saveza u Washingtonu u julu ove godine. 

Cilj je prenijeti odgovornost za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini s neformalne strukture Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine pod vodstvom Sjedinjenih Država na formalne strukture NATO-a.

Također su u toku razgovori između saveznika kako bi se dogovorila obaveza dugoročne finansijske podrške Ukrajini. Stoltenberg je ranije rekao da je za Ukrajinu svake godine potrebno najmanje 40 milijardi eura.

Rustem Umerov, ukrajinski ministar odbrane, učestvuje na sastanku s ministrima odbrane NATO-a u sklopu koordinacijskog vijeća NATO-Ukrajina.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin predsjedavat će sastankom inicijative koju predvodi SAD u četvrtak, koja je bila predmet intenzivne rasprave među saveznicima uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica.

U međuvremenu, američki predsjednik Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski planiraju u četvrtak da potpišu desetogodišnji sigurnosni sporazum kojim će se Washington obavezati da Kijevu opskrbi širok spektar vojne pomoći, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, u pokušaju da pojača borbu Ukrajine s Rusijom.

Cilj sporazuma je da se buduće američke administracije obavežu da podrže Ukrajinu, čak i ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi na izborima u novembru, rekli su zvaničnici.

To će biti okvir za dugoročne napore Sjedinjenih Država da pomognu u razvoju ukrajinskih oružanih snaga, koje su uvele inovacije u ratovanju bespilotnim letjelicama i drugim vrhunskim tehnikama u borbi protiv Rusije, ali su također očajnički nadjačane i hitno trebaju moderno oružje, navodi Washington Post. 

Zvaničnici su rekli da se nadaju da će sporazum nadmašiti političke podjele unutar Sjedinjenih Država, ali su priznali da bi se Trump ili bilo koji budući predsjednik mogao povući iz pravno obavezujućeg izvršnog ugovora, jer to nije sporazum i neće ga ratificirati Kongres. Također ne daje bilo kakve nove obaveze o izgledima Ukrajine za pridruživanje odbrambenom savezu NATO-a u bližoj budućnosti.

federalna.ba/Fena

NATO Ukrajina