Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu
(Izvor: Fena/Arhiv)

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je u petak Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u nastojanju da očuva mehanizam pomoći dok se Donald Trump trudi dobiti drugi mandat kao predsjednik SAD-a.

- Ovi napori ne čine NATO stranom u sukobu, ali će pojačati našu podršku Ukrajini da zadrži svoje pravo na samoodbranu - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, javlja Reuters.

Mađarska je u srijedu odustala od protivljenja paketu podrške Ukrajini koji NATO namjerava dogovoriti na samitu koji će biti održan u julu u Washingtonu, a koji uključuje finansijsko obećanje i prenos koordinacije opskrbe oružjem i obuke na NATO.

Tokom posjete Stoltenberga Budimpešti, premijer Viktor Orban rekao je da njegova zemlja neće blokirati odluke NATO-a o pružanju podrćke Ukrajini, ali je rekao da neće biti uključen.

Mađarska je u sukobu s drugim zemljama NATO-a zbog Orbanovog stalnog njegovanja bliskih veza s Rusijom i odbijanja slanja oružja Ukrajini.

federalna.ba/Fena

NATO