Sting na koncertu u Varšavi osudio rat u Ukrajini i upozorio da je demokratija u opasnosti
(Izvor: EPA-EFE/JACEK BEDNARCZYK)

Sting na koncertu u Varšavi osudio rat u Ukrajini i upozorio da je demokratija u opasnosti

Slavni britanski muzičar Sting prekinuo je nakratko sinoć koncert u Varšavi kako bi upozorio svoju publiku da je demokratija napadnuta širom svijeta i kako bi osudio rat u Ukrajini, za koji je kazao da predstavlja apsurd zasnovan na laži.

Zamolio je popularnog poljskog glumca Macieja Stuhra da izađe na binu i prevede njegovu poruku da je demokratija u velikoj opasnosti da bude izgubljena ako je ljudi ne budu branili.

“Alternativa demokratiji je zatvor, zatvor uma. Alternativa demokratiji je nasilje, ugnjetavanje, zatvor i ćutanje“, rekao je Sting.

Ovaj 70-godišnjak je tu poruku uputio u Poljskoj, zemlji koja graniči s ratom pogođenom Ukrajinom. Poljska je postala utočište za više Ukrajinaca nego bilo koja druga zemlja.

“Rat u Ukrajini je apsurd zasnovan na laži. Ako progutamo tu laž, laž će nas pojesti“, rekao je Sting.

Publika na Nacionalnom stadionu u Varšavi ovacijama je pozdravila Stingove riječi, a posebno snažnim aplauzom je pozdravila njegove riječi da je demokratija nešto neuredno i frustrirajuće, ali da se za nju ipak vrijedi boriti.

Nakon govora, Sting je koncert nastavio pjesmom “Fragile“, u čijem tekstu se, između ostalog navodi da “ništa ne dolazi od nasilja i ništa nikada nije moglo“.

federalna.ba/AA

Sting kultura Ukrajina muzika