Steve Bannon optužen za pranje novca i zavjeru
(Izvor: EPA/PETER FOLEY)

Steve Bannon optužen za pranje novca i zavjeru

Steve Bannon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa optužen je za pranje novca i zavjeru u vezi sa Trumpovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, javio je Glas Amerike (VOA). "Steven Bannon osmislio je način za sticanje miliona dolara u okviru prevare hiljada donatora širom zemlje. Zločin je ostvariti dobit laganjem donatora", naveo je u saopštenju okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg.

Kancelarija njujorške državne tužiteljke Leticia James sarađivala je sa Braggovom kancelarijom u istrazi. Oboje su demokrate po opredjeljenju. Bannon je optužen po ukupno šest tačaka za pranje novca, zavjeru i organizovanje prevare.

Između ostalog, optužen je za prevaru donatora tako što je, kako je navedeno u optužnici, u privatnom svojstvu prikupio 25 miliona dolara u kampanji pod nazivom "Gradimo zid" kako bi doprinjeo ispunjenju jednog od Trumpovih obećanja.

Bannon je, navode tužioci, prikrio način na koji su izvršnom direktoru u tom procesu isplaćivane stotine hiljada dolara doniranog novca – uprkos obećanjima da neće primati platu.

Sam Bannon se preko advokata izjasnio da nije kriv.

federalna.ba/Beta

Steve Bannon Donald Trump pranje novca optužnica