Stefan Milenković večeras u Sarajevu

Uz čestike Sarajevskoj filharmoniji za izuzetan angažaman tokom 100 godina postojanja i uspješnog djelovanja, Stefan Milenković, jedan od najpoznatijih violinista današnjice, izrazio je zadovoljstvo što može podijeliti radost tog jubileja i ponovno se susresti sa sarajevskom publikom.

Istaknuo je kako u vremenu u kojem se svijet užurbano mijenja i u dobu u kojem vještačka inteligencija preuzima mnoge ljudske aktivnosti, zvuči fascinantno i inspirativno da umjetnički izraz poput koncerta uživo, predstavlja autentičnu ljudsku aktivnost koju nikakav robot ne može da zamijeni.

U osvrtu na Brahmsov koncert, kazao je kako se radi o remek-djelu, jednom od najljepših koje je ikada napisano, djelu koje nema nijednu suvišnu notu i koje svjedoči moć da izrazi emociju, kao i strast i mnogo nijansi ljudskog postojanja, a čije izvođenje, kako ističe, predstavlja privilegiju i uvijek novi izazov i novo iskustvo.

Ovaj nesvakidašnji događaj i nastup  velikana nakon dugo vremena, publici pruža ekskluzivnu priliku da uživa u izvedbi Koncerta za violinu i orkestar u D-duru Johannesa Brahmsa, te izboru Mađarskih plesova, kao i u Mađarskoj rapsodiji Franza Liszta.

( Dunja Jelovac )

Otvoreni program