Prilog: Ermina Jalimam

Stav evropskog bloka jasan - u Banjskoj i Zvečanima izvršen teroristički napad

Ulazak u selo Banjska je dozvoljen, ali je kretanje otežano, jer su u njemu i dalje pripadnici policije. U tom selu kod Zvečana u nedjelju je ubijen policajac, a u višesatnim oružanim sukobima s naoružanim Srbima koji su uslijedili, ubijena su trojica napadača, a više ih je uhapšeno. Uviđaj nakon sukoba je završen, ali se i dalje pretražuje teren oko sela, iz straha od zaostalih eksplozivnih naprava. Inače međusobno optuživanje Beograda  i Prištine i dalje traje. Priština  tvrdi da iza svega stoji Beograd. Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je međunarodni faktor da kazni Srbiju, na današnjoj  sjednici skupštine koja je počela minutom šutnje za ubijenog policijskog narednika Afrima Bunjakua:

 

"Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin."

 

Kosovske vlasti napad u Banjskoj smatraju terorističkim i za njega optužuje Srbiju. Glasnogovornik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano izjavio je danas da je stav evropskog bloka jasan da je u nedjelju u Banjskoj i Zvečanima izvršen teroristički napad. Stano je na konferenciji za novinare rekao da EU čeka da se provede potpuna istraga prije nego što poduzme bilo kakve mjere:

 

"Želim jasno ponoviti stav EU o onome što se dogodilo u nedjelju. Ovo je bio teroristički napad i mora se istražiti, a odgovorni moraju biti privedeni pravdi. Svi koji su uključeni, ili koji mogu, moraju sarađivati kako bi se osiguralo da se ovaj napad u potpunosti istraži i da se oni koji su planirali, izvršili ili stoje iza njega privedu pravdi. EU je taj stav ponovila nekoliko puta.”

 

Zvanični  Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom u Banjskoj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova .Tvrdnju zvanične Prištine da je grupu koja je napala policiju Kosova, predvodio  Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste koja ima podršku Beograda, Vučić nije negirao te je izjavio da je Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan:

 

"On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije, uveren sam da će biti saslušan... Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao."

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je   danas na vanrednoj konferenciji za medije da veza lokalnih Srba i Vojske Srbije ne postoji. On je podvukao da je kosovska policija odbila da Euleks učestvuje u istražnim operacijama nakon tragičnih događaja u Banjskoj.

 

Napad u Banjskoj osudile su i Sjedinjene države. Američki general u penziji Wesley Clark izjavio je da ovaj napad predstavlja pravi problem za stabilnost Balkana i da bi Evropska unija i NATO trebalo da budu zabrinuti:

 

"Uznemirava činjenica da se poslije incidenta ispostavilo da je u srpskom manastiru bila uskladištena velika količina oružja. Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina. Nadam se da će KFOR insistirati da sve to bude provjereno.“

Kazao je general Klark ističući da i ovaj incident ugrožava postizanje sporazuma o autonomiji srpske zajednice za čiju primjenu se zalažu SAD i Evropska unija.

 

 

 

 

Kosovo teroristički napad Federalni radio
Vijesti u 12 Federalni radio
0 19.05.2024 13:56
sport Federalni radio
0 18.05.2024 23:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.05.2024 22:14
Vijesti u 17 Federalni radio
0 18.05.2024 18:23
sport Federalni radio
0 18.05.2024 17:21