videoprilog Valerije Bago (Federacija danas)

Statistika nije pravi pokazatelj - mnogi se Mostarci srame zatražiti pomoć

Broj zahtjeva za dodjelu socijalne pomoći je u porastu. Sve je to posljedica pandemije, poskupljenja, teških obiteljskih situacija, gubitka posla i minimalnih primanja. Statistika socijalno ugroženih nije pravi pokazatelj trenutne situacije u Mostaru. Mnogi se srame zatražiti pomoć.

I njihovim nedaćama tu nije kraj. Oni koji bi se odvažili da traže socijalnu pomoć zakonom ne ulaze u kategoriju socijalno ugroženih, iako jedva krpe kraj s krajem. Naime, sukladno zakonima Gradske uprave, korisnici mogu biti oni građani čija primanja su manja od 15% u odnosu na prosječnu plaću u Federaciji. Budući da je zakon donesen 2007. godine, broj oni u stanju potrebe je znatno viši od zakonski određenih.

„Povećan je broj zahtjeva obitelji, odnosno građana koji su ostali bez primanja. Također imamo zahtjeve građana, odnosno obitelji sa malim primanjima koja su im nedovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba“, objašnjava Zdravka Marić, ravnateljica Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Na području Mostara je 375 svakodnevnih korisnika Javne kuhinje, čak do 45 obitelji ima osiguranu mjesečnu pomoć Crvenog križa. Pokazatelj je ovo velike krize koja je prisutna ne samo na području Mostara, već cijele Bosne i Hercegovine. Iako krizna situacija utječe na smanjen broj donacija i time otežava rad svih socijalnih službi, kuhinja za one kojima je pomoć najpotrebnija ne prestaje s radom.

Tajnik Crvenog križa u Mostaru Alen Kajtaz podsjeća da kuhinja radi preko 25 godina, da je pripremila preko 4 milijuna obroka, ali i da nema više donatora iz inozemstva.

Franjo Slišković, ravnatelj Pučke kuhinje u Mostaru, ističe kako se ukrajinska kriza samo nastavila na pandemijsku.

Korisnici Pučke kuhinje uglavnom su naši sugrađani starije i srednje dobi, ali, nažalost, među njima je i mnogo djece. Zbog kompliciranih zakonskih odredbi, a posebno zbog neriješenog statusa prebivališta, koji je jedan od uvjeta, u Mostaru je mnogo gladnih. Jedino što je ohrabrujuće u ovoj priči jeste da humanost i dobročinstvo u Pučkoj kuhinji nikoga nisu ostavili gladnog ispred vrata.

federalna.ba

pučka kuhinja javna kuhinja Mostar