Stano još ne može da najavi novu rundu dijaloga Beograda i Prištine

Stano još ne može da najavi novu rundu dijaloga Beograda i Prištine

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano izjavio je da u ovom trenutku EU ne može da najavi novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokoj razini.

"Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući dijalog na visokoj razini", rekao je on osvrnuvši se na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da očekuje poziv u Bruxelles ovih dana i da se nada nekom rješenju, povodom odluke Prištine da zabrani korištenja dinara na Kosovu.

Stano je to rekao, na molbu agencije Beta da objasni da li izjava Vučića, poslije razgovora u Munchenu s europskim visokim predstavnikom Josepom Borrellijem i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, znači da uskoro može doći do nove runde dijaloga.

On je također rekao da ne može da govori o tome šta je srbijanskii predsjednik imao na umu kada je, poslije razgovora s Borrellijem i Lajčakom, naveo da mu se čini "da EU ili nema, ili ne želi da primjeni mehanizme prema Prištini koja na svaki način pokušava etnički da očisti Kosovo od Srba".

Na upit da komentira kako Borrell i EU gledaju na, od Vučića ukazane, uzastopne jednostrane poteze Kurtija, a posebno najnoviju zabranu upotrebe srbijanske valute dinar, Stano je uzvratio da "nema ništa više da navede osim onoga što je Borrelli predočio posije susreta s Kurtijem i Vučićem u Munchenu".

Borell je, podsjeća se, u poruci preko mreže Iks poručio da se "održiva stabilnost i mir u regiji mogu postići samo kroz normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a da "put ka tome vodi kroz dijalog uz posredovanje EU".

federalna.ba/Fena

Peter Stano Srbija Kosovo