Stano: Izvještaj međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji
(Izvor: Fena/Platforma X)

Stano: Izvještaj međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji

Konačni izvještaj međunarodnih promatrača o vanrednim parlamentarnim izborima, koji su u Srbiji održani u decembru prošle godine, potvrdilo je zabrinutost Evropske unije (EU) u vezi s izbornim procesom u toj zemlji, kazao je glasnogovornik EU Peter Stano.  

"Konačni izvještaj OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) o izborima u Srbiji potvrđuje zabrinutost Bruxellesa da izborni proces zahtjeva vidljivo poboljšanje i dalje reforme", napisao je Stano na društvenoj mreži X.

Također u današnjem izvještaju i Freedom Housea ističe se da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) stalno narušava politička prava i građanske slobode tako što vrši pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva.

"U decembru je koalicija predvođena SNS-om osvojila apsolutnu većinu mjesta u parlamentu poslije vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora koje su obilježili izvještaji o nepravilnostima. Poslije izbora ponovo su organizirani masovni prosvjedi u Beogradu, gdje su demonstranti osudili navodne prevare i manipulacije i doveli u pitanje konačne rezultate utrke", stoji u dijelu izvještaja koje se odnosi na Srbiju i dodaje da Srbija spada u grupu zemalja "djelomično slobodnih" zemalja.

Međunarodni promatrači u srijedu su saopćili kako je u izborima dominirao odlučujući angažman srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je, u kombinaciji sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorio nepravedne uvjete za kandidate.

Temeljene slobode su općenito poštovane u kampanji, ali je ona bila poremećena oštrom retorikom, pristranošću medija, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zlouporabom javnih resursa, stoji u izvještaju ODHIR-a.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozdravila je izvještaj međunarodnih promatrača te istaknula kako će raditi na provedbi preporuka  kako bi došlo do unapređenja izbornog procesa u toj zemlji.

"Ovaj izvještaj stavlja tačku na sve laži i sulude optužbe o izbornoj krađi", kazala je Brnabić u srijedu na  konferenciji za novinare.

Izvještaj sasvim drugačije tumači srbijanska opozicija koja mjesecima optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i srbijanskih gradova.

"Kada vam netko kaže da su izbori protekli u neravnopravnim uvjetima, favorizujući jednog čovjeka, jednu stranku, jednu strukturu (...) to se tako zove  kada su izbori (...) nedemokratski i neslobodni" - rekla je novinarima Marinika Tepić, potpredsjednica Stranke slobode i pravde.

Evropski parlament usvojio je 8. februara rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji evropskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

U Srbiji je rezolucija Euvopskog parlamenta potaknula podijeljena reagiranja, od optimizma i zadovoljstva opozicije do ljutnje vladajućih i prijekora upućenih Bruxellesu, a srbijanska premijerka Ana Brnabić tvrdi da nikada neće pristati na provedbu međunarodne istrage u toj zemlji.

federalna.ba/Fena

Srbija izbori Evropska Unija