Štampa širom svijeta slavi Messija i tješi Mbappea
(Izvor: Pharma Live)

Štampa širom svijeta slavi Messija i tješi Mbappea

Dan nakon što je Argentina osvojila Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, štampa širom svijeta u jedan glas slavi "nevjerovatnu" genijalnost Lionela Messija, ali ne zaboravlja da utješi drugu zvijezdu epskog finala Kyliana Mbapea. Lionel Messi je "postavio svoju zastavu na vrh Everesta", napisao je britanski Times nakon što je Argentina nakon penala pobjedila Francusku i osvojila svoju treću titulu svjetskog prvaka.

"Vječna slava Messiju", piše u naslovu argentinskog sportskog dnevnika Ole, odražvajući opšti osećaj u Argentini. Narod je skoro 20 godina čekao krunisanje svoje čuvene desetke, koji se pridružio Diegu Maradoni u Panteonu fudbalskih bogova.

I Gazzeta dello Sport je ubjeđena da se Messi izjednačio sa Maradonom. Jer "Messi je genije u običnom tijelu, tačnije u tijelu koje nema ništa atletsko". Ali, "u fudbalu ova fizička građa može biti dovoljna ako imate glavu umjetnika i nogu Boga", dodaje ovaj italijanski list ispod fotografije Messija koji se raduje.

"Kao Dijego Maradona u svoje vrijeme, idol navijača je u nedjelju opravdao svoju reputaciju i više nego ikad je ponos čitavog naroda", napisao je francuski dnevnik Figaro hvaleći "nevjerojatnog Messija".

Sa 35 godina, Messi je "doveo Argentinu do vrha „maradonskim učinkom", piše španski sportski list Marca.

O pobjedi velikog sportskog rivala pisalo se i u Brazilu. Dnevnik Globo je pisao o pobjedi argentinske "braće" i krunisanju Messija, "najboljeg" koji je "uveliko zaslužio da podigne pehar".

"Svjetsko prvenstvo 2022. stavlja tačku na debatu Messi ili CR7 (Cristijano Ronaldo). Argentinac je najbolji igrač u posljednjih 50. godina", piše u naslovu brazilskog sajta Uol, ne usuđujući se da ga uporedi sa "kraljem" Peleom.

Za njemački list Deutsche Zeitung "Lionel Messi je stvorio vječno djelo" osvajanjem "prve titule svjetskog prvaka u bijelo-plavoj katedrali".

Messi je konačno šampion svijeta: "veliki događaj u historiji igre koji ovog apsolutnog umjetnika približava besmrtnosti", čestitao je francuski sportski dnevnik L'Équipe, koji samo želi što Messi nije "odabrao drugi dan".

Francuski „Liberation“ na svojoj naslovnoj strani podjednako pozdravlja "legendarne" Messija i Mbapea, dijeleći naslovnicu pravedno između dva rivala u Dohi, ali saigrača u Pari Saint-Germainu.

Nije izenanađujuće da L'Équipe posebnu pažnju zadržava na "tri gola u finalu nevjerovatnog Kyliana Mbapea, koji je imao hrabrosti" i kome uručenje Zlatne kopačke za najboljeg strijelca turnira (osam golova) "nije izmamilo osmjeh".

federalna.ba/Beta

Lionel Messi Kylian Mbappe Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.
Kylian Mbappe
0 06.03.2024 11:01
Lionel Messi utakmica Hong Kong
0 20.02.2024 10:10
Lionel Messi Argentina Nigerija Kina
0 10.02.2024 14:55
Lionel Messi Miami Japan
0 06.02.2024 10:25