javljanje Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

ZDK: Šestorka napravila većinu, SDA želi napraviti novu, Dom naroda test

Postizborna matematimatika u našoj zemlji gotovo uvijek je donosila turbulencije i spajala čak i naizgled nemoguće. I dok traje bitka za Domove naroda, fokus je na formiranju kantonalnih skupština, iz kojih se biraju delegati u Federalni dom naroda. Bez preletača, s unutarstranačkim podjelama i minimalnom većinom u Zeničko-dobojskom kantonu proces formiranja vlasti bez SDA je pokrenut.

Već narednih dana trebao bi biti poznat datum konstituirajuće sjednice novog skupštinskog saziva u kojem parlamentarnu većinu čine Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad, SDP, NiP, DF, Naša stranka i NES.

Dvije su specifične situacije u ovom kantonu - DF je u koaliciji s Narodom i pravdom, uprkos razilaženju na višem nivou, dok je Narodni evropski savez stranka koja je s pola kapaciteta unutar koalicije jer još nije poznat status jednog od dva zastupnika koji nije stavio svoj potpis na koaliciju.

Upitno je i buduće djelovanje dva zastupnika SBB-a, kao i to da li će se u budućoj vlasti naći do sad uvijek stalni učesnik HDZBiH s tri mandata.

„Čitav mandat prošle četiri godine bivša vlast je vladala s 18 zastupnika“, istakao je Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Ovaj put minimum od 18 zastupnika je na strani stanaka šestorke. Odustajanje kandidata s listi BHI KF i SDP-a nije dovelo koaliciju u pitanje.

„Promtno smo djelovali i narednom kandidatu iz reda SDP-a odnijeli papir na potpis tako da je koalicija stabilna, ima 18 potpisa“, poručio je Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a, stranke koja je s 11 mandata gurnuta u opoziciju, poručuje: „Uprkos određenim najavama većine, nastavljamo konstruktivne razgovore o formiranju nove vlade kantona.“

Opozicija sa 17 zastupnika, dakle, traži dodatnu ruku. Uz SDA, s druge strane sada je HDZBiH sa tri zastupnika, dvojac sa liste SBB-a Vahid Ramić i Omer Škaljo, te zastupnik Ramo Isak, koji je ujedno i predsjednik regionalnog odbora NES-a. Upravo su Isak i Škaljo u prethodnom mandatu činili prevagu, no ovaj put nisu poželjni partneri Kasumoviću, koji je okupio većinu.

„Rami Isaku nije ni nuđeno da potpiše, ali on je član NES-a i prošao je u Skupštinu. Omer Škaljo je dugo kalkulisao. On je mislio da ga kao penzionera to čeka u svakoj varijanti i na kraju je 'dobio po ušima'“, rekao je Kasumović.

Formiranje nove većine dovelo je do rascjepa unutar NES-a. U koaliciji se našla Almina Sivić, koja je kandidatkinja za Dom naroda Federalnog parlamenta iz reda Bošnjaka, dok Ramo Isak, kako nam je kratko kazao, čeka zvaničnu odluku organa stranke.

„Unutarstranačke su stvari kako ćemo to s Ramom Isakom rješavati i da li uopšte treba bilo šta rješavati“, istakao je Hašim Mujanović, član Predsjedništva NES-a.

Dok HDZBiH na višim nivoima vodi razgovore sa strankama Osmorke, pitanje je kako će se pozicionirati u kantonu gdje je u skupštinskoj većini njima nepoželjni DF. Zasad iz te stranke šutnja, iako uslovni minimum odavno znaju.

„Smatramo da kao predstavnici hrvatskog naroda trebamo biti dio parlamentarne većine, a unutar bošnjačkih stranaka, kako god se dogovori. U ustavu stoji da su dva ministra iz reda hrvatskog naroda. Tražit ćemo ta dva ministarstva“, istakao je Ivo Tadić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH ZDK-a.

Ukoliko se unuatar Šestorke postigne konsezus, postoji mogućnost uvođenja HDZ-a BiH. No, kako do njega doći u situaciji kada je načelno izvršena podjela resora, DF kategoričan, a lideri većine tvrde da HDZ ne želi s njima.

„HDZ je rekao da neće sa DF-om i ne vidim razlog da DF ima drugi stav“, naglašava Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a ZDK-a.

„U ZDK-u nije bilo razgovora s HDZ-om jer se on u startu opredijelio za drugu stranu, a to je SDA“, ističe Uzunović.

Zasad je priča o formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu jasna. Stranke Šestorke idu na konstituirajuću sjednicu s prednošću, a formiranje nove Vlade povjereno je Bosanskohercegovačkoj inicijativi, koja je za mandatarku imenovala Kasumovićevu pomoćnicu u Gradu Zenica Amru Mehmedić, koja će, ako bude formirana vlast, biti prva premijerka u ovom kantonu.

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine ZDK-a birat će se i devet delegata u Federalni dom naroda, i to četiri Bošnjaka, po dva iz reda Hrvata i Srba i jedan iz reda Ostalih.

Zasad je jasno da će klub naroda iz reda Srba sačinjavati DF-ov Goran Bulajić i SDP-ov Mladen Simić, koji je nakon odustajanja kandidatkinje te stranke Vinke Aletović ušao u Skupštinu. Upravo je taj slučaj doveo do gubitka jednog glasa aktuelne većine u Klubu naroda iz reda Hrvata, pa je situacija prilično izjednačena, što ostavlja prostor da HDZ izbaci jednog, a aktuelna većina drugog delegata. Najveća borba je za Klub Bošnjaka, gdje je SDA s još aktuelnim partnerima u blagoj prednosti nad strankama Šestorke, koje već imaju svog kandidata.

No, biraju se četiri delegata, a to je gotovo uvijek neizvjesno prognozirati jer se radi o tajnom glasanju, pa će to pitanje biti svojevrsni test kapaciteta koalicionih partnera, ali i aktuelne opozicije.

federalna.ba

ZDK Skupština ZDK
ZDK skraćeni postupak Zakon o plaćama i naknadama
0 22.05.2024 13:29
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
ZDK nastavni program tržište rada
0 20.05.2024 18:26
ZDK Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zloćudni tumor kože pregledi
0 17.05.2024 08:20