videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Stabilizira se epidemiološka situacija u SBK

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona se stabilizira, zbog čega je posljednjih dana došlo i do popuštanja određenih mjera. Dobra vijest je da bi u narednim danima mogla biti nastavljena vakcinacija građana ovog kantona, ali i da se stabilizira i stanje u budžetu.

Nešto manje od 200 osoba trenutno zaraženih koronavirusom, od kojih 83 na bolničkom liječenju, brojke su koje ulijevaju nadu da se ovaj talas zaraze stavlja pod kontrolu. No i dalje su kliničke slike teške, a životna dob pacijenata, sve niža.

„Imamo manje pritiske na bolnice. Međutim, pacijenti koji pristižu su i dalje ozbiljni. I dalje su vrlo teški. Imamo pojačan broj pacijenata sa akutnim srčanim udarima, imamo veliki broj pacijenata sa plućnim trobmoembolijama“, kaže dr. Minela Zekiri Sivro, infektolog u JU Bolnica Travnik.

Da li su boljoj slici doprinijele mjere zabrane ili imunizacija, rano je govoriti, jer je od tek nešto više od pet hiljada vakcina koje su raspodjelom pripale ovom kantonu, vakcinisan relativno mali broj, uglavnom starijih osoba i zdravstvenih radnika. Narednih dana očekuju se nove, koje bi bile dostupne ostalim građanima.

 

Ministar zdravstva Anto Matić kazao je da je 4.200 osoba u kantonu primilo prvu dozu, a nešto više od sedamsto dvije doze - vakcinisani su svi zdravstveni radnici koji su se prijavili, na redu su starački domovi i klinički bolesnici.

Dobra vijest stiže iz oblasti finansija, prvenstveno za više od pet hiljada budžetskih korisnika. Naime, u posljednja dva mjeseca ostvaren je mjesečni plan prihoda, čime je značajno neutraliziran drastičan pad u prva dva mjeseca. Zabilježen je rast prihoda od poreza na dobit. Podsjećamo, ovaj kanton je u novu godinu ušao sa skoro 40 miliona maraka nedostajućih sredstava. Ukoliko se ovakav trend nastavi, lakše će podnijeti planirane gubitke.

„Očekujemo za prva četiri mjeseca nedostatak u odnosu na plan ukupno oko šest miliona i to je oko 8% i to je već nešto što je lakše podnijeti“, tvrdi Mirjana Plavčić, ministrica finansija SBK.

Popušta pritisak na bolnice, pa popuštaju i mjere. Tako će pred Kriznim štabom biti i prijedlog Ministarstva obrazovanja da se nakon maturanata u srednje škole u narednih desetak dana vrate i učenici nižih razreda srednjih škola.

federalna.ba

SBK koronavirus
Dave Smith koronavirus
0 24.06.2021 15:24
Slovenija koronavirus
0 24.06.2021 13:52
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 24.06.2021 12:56