Šta znamo o filmu A Complete Unknown - i zašto je tako teško glumiti Dylana
(Izvor: Getty Images)

Šta znamo o filmu A Complete Unknown - i zašto je tako teško glumiti Dylana

Trenutno se snima novi film o ranom životu muzičke ikone Boba Dylana, a upravo su objavljene prve fotografije sa seta. U filmu "Potpuno nepoznato" ulogu mladog, slomljenog Dylana koji je stigao u New York kako bi  započeo svoju muzičku karijeru početkom 1960-ih, igra glumac Timothée Chalamet. Film, prema navodima Jamesa Mangolda, nije biografski film – on samo ima za cilj da uhvati dio Dylanovog života, fokusirajući se na sam početak onoga što je postala duga, unosna karijera koja je zauvijek promijenila muziku kakvu poznajemo.

"Najbolji filmovi iz pravog života nikada nisu od kolijevke do groba... oni govore o vrlo specifičnom trenutku", rekao je Mangold u podcastu Happy Sad Confused. Dodaje da je film "neka vrsta ansambla o tom trenutku vremena, ranim 60-im u New Yorku, i 17-godišnjem klincu sa 16 dolara u džepu koji stopira na putu do New Yorka". Dylan upoznaje druge muzičare istomišljenike, uključujući Joan Baez, a kada počne sa gažama, cijeli svijet Greenwich Villagea počinje da ga prihvata. Tekstopisac je stopirao u New York iz Minnesote kako bi upoznao Woodyja Guthrieja, pjevača koji ga je inspirisao da svira folk muziku. Guthrie je umirao od Hantingtonove bolesti kada mu je Dylan prvi put odsvirao pjesmu – a nakon toga je postao čest posjetilac na samrtnoj postelji.

Sean Latham, osnivač Instituta za studije Boba Dylana na Univerzitetu u Tulsi i urednik biografije The World Of Bob Dylan, kaže za BBC Culture da je New York 1960-ih bio "magnet za kreativne, čak i revolucionarne umjetnike koji su dolazili iz svih dijelova zemlje, ali i svijeta", što ga čini savršenim periodom za radnju filma.

“Prije interneta, to je bilo mjesto za uspostavljanje veza, za gledanje onog šta drugi rade, za kolaborativno eksperimentiranje i život bez ograničenja mašte”, kaže Latham. "Dylan je došao u New York da pronađe Woodyja Guthrieja, ali i da pronađe zvukove, ideje i ljude koji bi mu pomogli da revolucioniše američku popularnu muziku."

Glumačka postava

Chalamet, koji krasi veliko platno u nedavnim filmovima, uključujući Wonka i Dune: Part Two, igrat će legendarnog Boba Dylana. Ali on nije jedini poznati glumac koji je dobio ulogu.

Lik Joane Baez, sa kojom je Dylan imao romantičnu vezu – i koja ga je muzički inspirisala – tumačiće Monica Barbaro, koja je glumila u filmovima kao što su Top Gun: Maverick i The Cathedral.

Alana Lomaxa, folk muzičara tog doba, glumiće Nick Offerman, koji je glumio u filmovima Parks and Rec, Pam and Tommy, The Last of Us i Good Omens. Boyd Holbrook, iz Netflixovog Narcosa i filma Gone Girl iz 2014., rekreiraće prisustvo besmrtnog Johnnyja Casha, a Edward Norton će portretirati folk pjevača i aktivistu Petea Seegera. Elle Fanning glumi ljubavnicu mladog Dylana, Sylvie Russo.

Izgled – i kritike

Nakon što su fotografije Chalameta kao 19-godišnjeg Dylana objavljene na internetu, internet je počeo sa kritikama. Na slikama se vidi Chalamet sa gitarom u torbi i izlizanim šalom, jaknom i ruskom kapom. Iako je sigurno obučen kao Bob Dylan iz 1960-ih, reakcije na slike bile su različite.

Neki na X-u (bivši Twitter) komentarisali su da liči na Fievela Mousekewitza iz filmskog klasika  iz 1990-ih, Američki rep. Drugi su smatrali da postoji nešto neautentično u tome da Chalamet predstavlja lik Dylana: "Timothee nije dovoljno grub da bi igrao Dylana", napisao je korisnik na X-u. "Dylan je imao toliki nemir koji se dešavao unutar njega da se to pokazalo kroz njegovu ličnost. Timothee može biti dobar glumac, ali treba da podsjeća na lika kojeg glumi. Gdje je nestao odjel šminke?"

Igrati živog muzičara – posebno onog čija je estetska evolucija jednako dobro dokumentovana kao Dylanova – poseban je izazov, kaže za BBC Culture Maggie Flanigan, pozorišna kostimografkinja koja često radi na komadima iz tog perioda. To je zato što "postoji fotografski zapis iz kojeg se može izvući", objašnjava ona. I često te kultne slike nastavljaju da "žive u sjećanju javnosti".

I prošla portretiranja Dylana također su imali svoj udio kritike. Nezaboravno, ikonu je igralo šest različitih glumaca – Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger i Ben Whishaw – u nelinearnom narativu, I'm Not There. Neki od tih glumaca, među kojima je najznačajnija, Cate Blanchett, imali su fantastične kritike. Drugi nisu bili tako pozitivno primljeni.

Zakucavanje izgleda glavnog glumca je uvijek izuzetno važno, kaže Flanigan. I to ne samo zbog toga kako će ih publika interpretirati, već i zbog toga kako se glumac osjeća u odjeći.

"Uvijek sam smatrala da kada glumci konačno uđu u kostim, tada se 'izgradnja tog svijeta' konačno osjeća posebno ličnim," objašnjava Flanigan. „Tekstura istorijskih komada, oblik odjeće nekog doba, način na koji je osjećaju na svom tijelu, pomaže glumcu da osjeti to vrijeme.”

Muzika

Međutim, možda postoji još važniji aspekt filma od izgleda. Za film o životu mladog muzičara publika će očekivati snažan soundtrack. A prema Ericu Vetru, Chalametovom vokalnom treneru, oni neće biti iznevjereni. "Kada taj film konačno izađe, ljudi će biti šokirani jer će pomisliti da čuju Boba Dylana kako pjeva", rekao je Vetro za PEOPLE. "Timothee jednostavno ima tu nevjerovatnu sposobnost ne da glumi, već da ulozi zaista udahne život. On utjelovljuje Boba Dylana i ono kakav je bio u tim godinama."

Što se tiče pjesama, one bi u filmu najvjerovatnije bile one s početka Dylanove karijere. Možda ćemo čuti Song to Woody, pjesmu koju je Dylan svirao svom junaku prije njegove smrti, ili You're No Good, ili druge pjesme s pjevačevog prvog albuma, objavljenog 1962. Neki od najvećih Dylanovih hitova, uključujući i oni koji se pojavljuju na njegovom prvom električnom albumu 1965. godine, kao što su Mr. Tambourine Man i Maggie's Farm, označili su apsolutnu prekretnicu u Dylanovoj karijeri i stoga će gotovo sigurno biti uključeni. Ta prekretnica je nastupila kada je Dylan počeo svirati električnu energiju, što je izazvalo ogromnu reakciju. U svojim memoarima, Chronicles, Dylan je poetski izrazio ljutnju na svoj muzički stožer, napisavši: „Ono što sam uradio da bih se otrgnuo, bilo je da sam podnio jednostavne narodne promjene i stavio nove slike i stav na njih, koristio fraze i metafore u kombinaciji s novim setom. uredbi koje su evoluirale u nešto drugačije što se ranije nije čulo.”

Trenutak kada Dylan prekine s tradicijom vjerovatno će biti središnji dio filma, jer je prvobitno bilo planirano da se film zove Going Electric. Latham kaže da naglašavanje tog dijela Dylanove evolucije u filmu ima smisla: "Kada je Dylan uzeo električnu gitaru, u početku ga je dočekala kaskada zvižduka i prozivki", objašnjava on. „U tom trenutku, međutim, uspio je da poveže istoriju i aktivizam folk muzike sa naglom energijom šezdesetih. Odjednom, folk muzika više nije bila za čistunce u tvidu – dok je rock muzika našla svoju društvenu savjest."

Datum izlaska filma A Complete Unknown još nije objavljen, pa će fanovi za sada morati da se zadovolje sa prvim fotografijama sa seta i starim pjesmama. Ipak je tu najmanje 40 albuma među kojima mogu birati, počevši od vremena kada je Dylan zaista bio potpuno nepoznat.

federalna.ba/BBC

Bob Dylan film