Prilog: Amra Ličina

Šta znači kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu?

Bosna i Hercegovina na korak je od čekaonice za zvanični ulazak u Evropsku uniju. Nakon što je preporuku za kandidatski status za članstvo našoj zemlji dalo i Vijeće za opće poslove Evropske unije, preostaje još da Evropsko vijeće ozvaniči taj status. Nakon ovog koraka, pred domaćim vlastima brojne su zadaće i mnogi smatraju da kao država nećemo moći ispuniti sve uslove, kao i da kandidatski status neće donijeti mnogo benefita.

 

Jedno je sigurno - kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu rezultat je geopolitičkih okolnosti, a ne naših zasluga i ispunjenih obaveza. Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za Evropsku stabilnost iz Berlina, naglašava da kandidatski status ne donosi puno benefita našoj državi. Evropski fondovi i do sad su bili otvoreni za sve zemlje – i one koje su imale status kandidata, zatim one koje su otvorile pregovore kao i za  potencijalne zemlje kandidatkinje za članstvo. Adi Ćerimagić:

"Postoji određeno nadanje da sada, kada je naredni korak otvaranje pristupnih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i kada su Sjeverna Makedonija i Albanija za taj korak uradile dubinske, emotivno teške i veoma značajne reforme, da će ugledati na taj primjer i u Bosni i Hercegovini, te da će biti pokrenuti procesi."

 

Kandidatski status ne znači mnogo u smislu podsticaja za konkretan napredak, mišljenja su mnogi bh. analitičari. Kako je kazao Haris Ćutahija, direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH, u Bosni i Hercegovini sve značajnije reforme i dalje su na čekanju, a kandidatski status Bosni i Hercegovini ne donosi puno:

“Treba naglasiti da taj kandidatski status ovoj državi ne znači puno, zato što, kad dobijemo kandidatski status, nama se neće otvoriti nikakvi novi fondovi. To je u suštini samo jedan korak ka članstvu – tehnički korak. Prava promjena će biti tek kada otvorimo pregovore, a ja ne vidim da će se to brzo desiti.“

 

“Kad govorimo o kandidatskom statusu, nema posebnih fondova koji dolaze s tim, ali brojni fondovi su već tu i mi danas u BiH imamo problem s korištenjem postojećih fondova”, kazao je Johan Sattler (Johan Satler), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

 

Kandidatskim statusom unapređuje se imidž zemlje i poboljšava  sigurnosni aspekt, jer izostanak iz Evropske unije sa sobom nosi sigurnosne rizike, smatra predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo:

"Naša privreda, Bosne i Hercegovine, trebalo bi da ima najviše prednosti i koristi. Imidž države se snažno mijenja u pozitivnom, mnogo više turista dolazi u države, mnogo veće investicije dolaze."

 

Također, kandidatski status morao bi natjerati domaće političare da krenu sa neophodnim reformama kako bi taj status bio opravdan, mišljenja je profesor Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani Faris Kočan:

„Ako pričamo realno, mislim da će još nekoliko godina proteći da politička elita zaista razumije šta je dobila. Ako pravimo paralele sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, možemo reći da je Bosni i Hercegovini, u kontekstu rata u Ukrajini, na neki način to poklon, pošto politička elita nije zaslužila taj status."

 

Bez obzira na eventualni kandidatski status, članstvo u Evropskoj uniji još je daleko. Brisel nije odustao ni od jednog od 14 prioriteta koje je Unija dala Bosni i Hercegovini 2019. godine. Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi (Varhelji):

„Odobravanjem kandidatskog statusa je ponuda Evrope Bosni i Hercegovini i narodu Bosne i Hercegovine. Mi ovo radimo zbog ljudi u Bosni i Hercegovini, ali uz to dolaze i visoka očekivanja, a na političkoj je eliti da ovo pretvori u stvarnost.“

 

Iako je status kandidata samo po sebi dobra stvar, pred Bosnom i Hercegovinom je i dalje ogroman put do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Nakon što BiH dobije status kandidata potrebno je otvoriti pregovore i ispuniti uslove koje će pred nju postaviti Evropska komisija. To znači da će BiH trebati prilagoditi zakonodavstvo, ekonomiju i uopšte društvo sa zemljama Evropske unije prije punopravnog članstva.

kandidatski status Federalni radio
sport Federalni radio
0 14.04.2024 22:54
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.04.2024 22:02
sport Federalni radio
0 14.04.2024 19:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.04.2024 17:30
Vijesti u 12 Federalni radio
0 14.04.2024 16:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23