Srušio se dio silosa u bejrutskoj luci razorenoj eksplozijom 2020. godine

Srušio se dio silosa u bejrutskoj luci razorenoj eksplozijom 2020. godine

Dio velikog silosa za žito, oštećen u razornoj eksploziji prije dvije godine, srušio se danas poslije požara koji je tinjao nedjeljama.

Nije se odmah znalo je li neko povrijeđen u rušenju sjevernog bloka silosa koje je zvučalo kao eksplozija.

Asad Hadad, generalni direktor Lučkog silosa, rekao je za AP da je "sve pod kontrolom", ali opasnost nije tada sasvim prošla. Nekoliko minuta kasnije prašina se slegla i ponovo je zavladala tišina.

Jusef Malah iz Odjeljenja za civilnu zaštitu upozorio je, međutim, da mogu da se sruše i drugi dijelovi gigantskog silosa.

Pedest godina star, 48 metara visok gigantski silos je izdržao snagu eksplozije u augustu 2020. godine u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a oko 6.000 je ranjeno i zaštitio od razaranja zapadni dio grada.

Ovog mjeseca je izbio požar u sjevernom bloku silosa uslijed fermentisanja zrna.

Vatrogasci i libanski vojnici nisu mogli da ugase vatru i ona je tinjala nedjeljama, a smrad se širio po gradu. Ubrzo se odustalo od takvih nastojanja jer je vlaga samo pogoršala stanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je kasnije reklo da se požar proširio pošto je zahvatio električne kablove u blizini.

Ministarstva ekologije i zdravlja su prošle nedjelje dala instrukcije stanovnicima koji žive kraj luke da ostanu u svojim domovima i dobro provjetrenom prostoru, a da napolju nose maske.

Stanovnike je smrad podsjećao na traume koju su doživjeli zbog eksplozije.

Libanski Crveni krst podijelio je onima koji žive u blizini maske KN-95, a zvaničnici su naredili vatrogascima i lučkim radnicina da se ne približavaju silosima.

Emmanuel Durand, francuski građevinski inženjer koji se dobrovoljno prijavio da bude član državnog tima eksperata, izjavio je još ranije za AP da je oštećeni silos oslabljen požarom, što je, očito je, ubrzalo pad.

Libanske vlasti su prethodno upozorile da se rušenje silosa očekuje. To se danas i dogodilo, a sa mjesta rušenja podigao se veliki oblak prašine.

U aprilu je Vlada Libana odlučila da silos sruši, ali je ta odluka suspendovana zbog protesta porodica žrtava i preživjelih. Oni su smatrali da u silosima možda ima dokaza korisnih za istragu te da bi mogao da ostane kao spomenik tragičnog incidenta.

Istraga je pokazala da su visoki sigurnosni i zvaničnici vlade znali da je opasan materijal uskladišten u luci, ali niko do sada nije optužen.

Eksplodiralo je gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visokoeksplozivnog materijala, koji se koristi za đubrivo.

Osumnjičeni zvaničnici su tužili sudiju koji je vodio istragu, pa je ona suspendovana od decembra.

federalna.ba/Beta

 

Bejrut Liban eksplozija