"Srpski narod je danas ujedinjen protiv rezolucije o Srebrenici"
(Izvor: Fena/ Skupština Crne Gore)

"Srpski narod je danas ujedinjen protiv rezolucije o Srebrenici"

Predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić kazao je kako je danas srpski narod svim srcem u UN-u i pruža punu podršku srbijanskom izaslanstvu i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji se protive rezoluciji o genocidu u Srebrenici.  

"Danas je srpski narod, bez obzira na to gdje živi, svojim srcem u UN. On je ujedinjen u protivljenju svakoj namjeri da se u UN-u izglasa njegova navodna genocidnost i pruža punu podršku za sve napore koje čine predsjednik i izaslanstvo Republike Srbije", napisao je Mandić na društvenoj mreži X.

U New Yorku bi u četvrtak popodne Generalna skupština UN-a trebala glasovati o rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici izazvalo je pojačane tenzije u Crnoj Gori iako je crnogorski premijer Milojko Spajić najavio da će Crna Gora podržati rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 

Predstavnici prosrpske Demokratske narodne stranke, koja je dio Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore, ranije su isticali da će podrška rezoluciji o Srebrenici nanijeti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori te uvesti zemlju u društveno-političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju.

U rezoluciji navodi samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince no čelnici Srbije i Republike Srpske pokrenuli su niz diplomatski aktivnosti protiv izglasavanja tog dokumenta.

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu, što bi značilo kraj BiH.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zatražio blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije puta u New York gdje je tijekom niza sastanaka nastavio lobirati protiv rezolucije o Srebenici.

“Naravno, bit će puno licemjerja, bit će puno neistina, bit će puno svega onoga što smo davno naučili – o čemu će nam objašnjavati oni koji sve rade protiv Srbije da oni to sve rade zbog Srbije jer mnogo bolje razumiju naše interese u Srbiji nego mi budućnost”, kazao je Vučić u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Vučić i Dodik tvrde  kako se rezolucijom o Srebrenici Srbima pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu tog dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država te se ističe da je kaznena odgovornost za zločin genocida individualna i ne može se pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Tim povodom u Ujedinjenim nacijama u New Yorku u srijedu je održan panel "Mi govorimo jer oni ne mogu - glasovi koji se čuju" na kojem su govorili Srbi koji su prošlih desetljeća doživjeli ili svjedočili ratnim zločinima.

"Samo vas još jednom molim da razmislite o svojim stavovima i odlukama, jer to može utjecati na mnogo toga u budućnosti, ne samo u regiji iz koje ja dolazim, nego i u cijelom svijetu", kazao je tom prigodom Vučić.

Pripadnici vojske i policije Vojske RS-a su u julu 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sustavno pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.   

federalna.ba/Fena

Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
svesrpski sabor Elmedin Konaković Andrija Mandić protestna nota
0 11.06.2024 16:57
Hamas prihvata rezolucija Vijeće sigurnosti UN
0 11.06.2024 10:54
Crna Gora EU
0 07.06.2024 17:24
Ljubomir Filipović Crna Gora
0 25.05.2024 21:37