(Izvor: federalna.ba/Maja Popović)

"Srebrenicom se treba baviti u kontinuitetu, a ne samo kada su izbori"

Srebrenicom se ne treba baviti samo onda kada su izbori, već to se treba raditi u kontinuitetu, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. Ne mogu prihvatiti  da se u Srebrenici zatvaraju firme i Federalna Vlada mora reagovati. Zakon o podršci povratnicima u Srebrenici je glavna tema današnje press konferencije SDP-a koji ce biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Govoreći o samom prijedlogu zakona, Nikšić je kazao kako on sadrži rješenja o tome kako da se sistemski pomogne povratnicima u Srebrenici.

“Sretan sam da je unutar Četvorke zaista jednodušno opredjeljenje i odluka bez ikakve zadrške da uđemo u jedno ovako strateško i sistemsko rješenje ovih pitanja”, rekao je Nikšić, te dodao kako je siguran da će dobiti podršku i drugih parlamentarnih stranka u kantonalnim skupština, ali i na federalnom nivou.

Šef kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović govorio je o konkretnim koracima sadržanim u nacrtu zakona.

Uredu za podršku Srebrenici, čije će sjedište biti na području općine Srebrenica, planiran je godišnji minimalni iznos od 250.000 KM. Sva lica sa prijavljenim mjestom prebavilišta koja ispunjavaju uslove ovog zakona imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u svim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Zakon predviđa i besplatno visokoškolsko, dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje u svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, kao i besplatan smještaj u studentskom domu.

Lica sa područja Kantona Sarajevo koja promjene mjesto prebivališta i prijave ga na području Srebrenice imaju pravo na umanjenje troškova za visokoškolsko, dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje u visini od 50 posto od ukupne cijene školarine.

Jedan od značajnijih koraka također je i stimulacija za privrednike, pa će poslodavci sa sjedištem ili poslovnom jedinicom na području općine Srebrenica imati pravo na novčanu naknadu za uposlene osobe sa prijavljenim mjestom prebivališta u općini Srebrenica. Plan je da 50 posto troškova poslodavaca preuzme KS.

Ono što je također značajno jeste da sva lica prijavljena u Srebrenici imaju besplatnu pravnu pomoć u kontekstu ostvarivanja prava pred domaćim i međunarodnim sudovima po osnovu činjenice da su preživjeli genocid ili su članovi porodice žrtava genocida.

Vlada KS će ovim zakonom izdvojiti i posebna sredstva za dokumentovanje i istraživanje genocida i posljedica, s posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Roditelji ili staratelji prijavljeni u Srebrenici koji imaju troje ili više maloljetne djece imaju pravo na mjesečnu naknadu po djetetu u visini od 15 posto od prosječne neto plate na području Federacije BiH. ​​​​​​​

Porodilje će imati pravo na jednokratnu naknadu u visini od dvije prosječne plate na području FBiH.

Dogovoreno je da će ovaj Zakon biti projekat Četvorke i on nudi sistemska riješenja za povratnike.

SDP ce ovaj nacrt Zakona predložiti na sljedećoj sjednici Skupštine KS. Zakon će u relativno kratkom roku biti predložen i u Parlamentu Federacije, potvrdio je Damir Mašić. 

federalna.ba/Maja Popović/AA

srebrenica SDP
Memorijalni centar Memorijalni centar Srebrenica-Potočari srebrenica Potočari
0 26.02.2021 15:43
srebrenica Inicijativa Moja adresa: Srebrenica
0 25.02.2021 20:46
CIK BiH srebrenica Doboj brojanje glasovi
0 24.02.2021 12:25
srebrenica Mreža
0 23.02.2021 21:49