videoprilog Prijatelja Srebrenice (Dnevnik 2)

Srebreničanin Bahrudin Jelkić konačno će dobiti topli dom

Bahrudin Jelkić je povratnik koji i nakon 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini na svom ognjištu nema topao i siguran dom. Neriješeno stambeno pitanje posebno je problem među povratničkom populacijom. Bahrudin, nažalost, nije jedini koji živi u neuslovnim prostorijama, ali jeste jedan od onih kojima ova zima neće biti tako hladna.

Bahrudin se u Srebrenicu vratio 2006. godine i poslije 15, za njega dugih i teških godina, konačno će dočekati da ima uslove za život dostojne svakog čovjeka. Naime, on je prošao državni projekat o stambenom zbrinjavanju i radovi se ovih dana privode kraju. Čekajući obnovu kuće, Bahrudin se privremeno smjestio u neuslovnim prostorijama bratove kuće, i brine se kako zimu opet provesti bez vode, dijela stolarije, kupatila i struje.

“Krov je pao, sohe sam poturao. Voda mi je, kad su kiše, čak curila i u krevet gdje spavam. Noge se slediše, šuplje sve, na prozoru najlon. Zima ide, ne može se. Obraćao sam se svakom, niko ništa”.

I uprkos svim problemima, Bahrudin je optimista, hoće svoj život da gradi u Srebrenici i ne želi da napusti rodno mjesto.

“Nikad u životu! Da sam htio da odem iz Srebrenice, ja sam mogao otići u Ameriku, Holandiju, gdje god sam htio. Nisam. Ja sam došao u Srebrenicu. Ja u Sarajevo odem samo dva dana u godini, kada mi je unuci rođendan. Samo dva dana u godini! I zimi I ljeti sam ovdje”.

Inače, na područu Srebrenice, od 6.400 porušenih stambenih jedinica, do sada je obnovljeno 2.890. U okviru realizacije državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH5, u Srebrenici je u toku obnova 55 porušenih i devastiranih kuća.

“Realizacija projekta je počela 2013. godine, gdje je obuhvaćeno više država - Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH. Najviše je obuhvatio korisnika na području opštine Srebrenica, interno raseljenih i povratnika Bošnjaka. Projektom je obuhvaćen i Bahrudin Jelkić, koji živi u užem jezgru grada. Dugo je čekao na ovu donaciju”, navodi Abdurahman Omić, viši stručni saradnik za povratak u Opštini Srebrenica.

66-godišnji Bahrudin živi sam i radi više poslova da bi obezbijedio egzistenciju.

“Kosim mezarje, kosim bašče, kosim avlije. Dok ja zimu preživim, malo se drvima poguram. Kad proljeće dođe, ja trimer na leđa - idi kosi, radi. Nekome održavam godišnje, kako ko naruči. Posla ima, samo ko hoće raditi. Rad i rad. Ko radi, ne boji se gladi”.

Pred Bahrudinom su hladni zimski dani, a u njemu ne prestaje da tinja nada da će ih konačno dočekati u toplini svog novog doma.

federalna.ba

Srebrenica povratnik povratnici obnova stambeni objekat stambeni objekti stambeno zbrinjavanje
povratnici incident provokacije provokacija
0 09.01.2022 19:07
Mreža masovna grobnica Kalinovik Srebrenica genocid
0 28.12.2021 22:28
Srebrenica učenici đaci prevoz prijevoz učenika
0 25.12.2021 22:18
BiH Ruanda genocid Srebrenica Kigali Aegis Trust Tutsi
0 19.12.2021 12:52