videoprilog Omera Hasanovića (Mreža)

Srbijansko gnijezdo za zločince

General i komandant VRS-a Milenko Živanović je 101. optuženik koji je nedostupan bh. pravosuđu koje ga tereti za zločine protiv čovječnosti, počinjene na području Srebrenice i Žepe u julu 95. Za jednog generala dva sudska procesa, u dvije države, zločin isti, ali kvalifikacija različita. Tužilaštvo BiH ga tereti da je kao učesnik UZP-a počinio zločin protiv čovječnosti, a u Srbiji to vide kao zločin protiv civilnog stanovništva. Tako Srbija uhodanom trasom podiže optužnice, ublažava zločin, štiti sebe i zločinca. Ono što nije uspjelo bh. pravosuđu, uspjelo je Federalnoj televiziji, da lociraa bjegunca , privede pred i ispita.

11.jula 1995.godine zločinačka Vojska RS-a ušla je u UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica.Na čelu te vojske  bili su osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić i tadašnji komandant Drinskog korpusa VRS-a Milenko Živanović.

...”Hajde Žile, hajde Žile, hajde Žile”, riječi su Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca. (11. juli 1995.godine)

Sad već presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić tog 11. jula zajedno sa Milenkom Živanovićem i njegovim zamjenikom Radislavom Krstićem, osuđenim ratnim zločincem predvodili vojsku koja je presuđena za genocid.

Mladić: Eto Živanovići, pružila vam se šansa. Živanović: Joj, ja sad imam pritisak 600/300.....

Mladić i Živanović su koordinirali zločinačkim napadom na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica.

Mladić: Pravac Potočari,  Bratunac.....Nemojte se zaustavljati.Kreći ispred mene skroz. Živanović:Bravo, Brko...

Mladić i Krstić su pravosnažno osuđeni u Hagu. Mladić je osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata, genocida u Srebrenici, zločin protiv čovječnosti i ratnih zločina. Krstić je osuđen zbog genocida u Srebrenici. Protiv Živanovića su se u BiH i Srbiji vodile dvije paralelne istrage. Dva odvojena procesa i dvije optužnice, jedna je podignuta u BiH,a druga u Srbiji. Podignute su u decembru 2021.Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Živanovića 16.decembra,a 29. decembra Živanovića je optužilo i srbijansko tužilaštvo za ratne zločine. Od kako je bosanskohercegovačko pravosuđe počelo da vodi postupak protiv Živanovića, on se nikada nije pojavio ni na jednom ročištu. Ekipa Mreže FTV-a pronašla je njega u Beogradu.

Milenko Živanović jedan je do nekoliko desetina bjegunaca koje potražuje bh.pravosuđe, a koji su pronašli utočište u Srbiji. I nakon raspisivanja međunarodne potjernice,on se slobodno kreće u Srbiji. Nadležne institucije u Srbiji još nisu ništa učinile kako bi Živanovića izručile bh.pravosuđu.Ono što nije moglo da uradi bh. pravosuđe uradila je ekipa Mreže FTV-a koja je uspjela locirati Živanovića u Beogradu,

Živanović priznaje da ne želi da se pojavljuje na ročištima u Sudu BiH.

„(Kada je raspisana potjernica, kako vi možete uopšte, zašto se ne odazivate na ova ročišta?) Kako ću se ja odazvati, čovječe božiji, kada se isti postupak vodi ovdje u sudu. Kako?Imam ja tamo svog advokata pa neka rješava stvari, prosto ko pasulj.(Ni na jedno ročište se niste odazvali?) Zašto, da me tamo hapse bezveze je li".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Živanovića zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

"Radnjama opisanim u ovoj optužnici kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata u vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo,svjestan toga napada,planirao,poticao i naredio progon grupe bošnjačkog naroda prisilnim preseljenjem civilnog stanovništva na nacionalnoj,etničkoj,vjerskoj osnovi i zatvaranjem suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava".

Pred kamerom Mreže, Živanović je komentarisao optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega ne skrivajući protivljenje krivičnim postupkom koji se protiv njega vodi u BiH.

(Podignuta je optužnica protiv Vas zbog ratnih zločina u Srebrenici i genocida?)Pa to se vodi ovdje, gospodine.Kako može na dva mjesta voditi se postupak za istog čovjeka.

A u Srbiji je optužen za blaže krivično djelo.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije protiv Živanovića je podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Naredio prisilno preseljavanje civilnog stanovništva muslimansko-bošnjačke nacionalnosti sa pojedinih prostora koji pripadaju zoni odgovornosti Drinskog korpusa i svojim naredbama i radnjama učestvovao u prisilnom preseljavanju civilnog stanovništva muslimansko-bošnjačke nacionalnosti iz  zaštićene zone Srebrenica".

Dvije optužnice sa različitim pravnim kvalifikacijama koje se odnose na period kada je Vojska RS-a potpognuta Srbijom u Srebrenici počinila genocid. Srbijansko tužilaštvo u svojoj optužnici nigdje ne spominje udruženi zločinački poduhvat i genocid.

"Njemu se stavlja na teret u stvari proterivanje stanovništva.I učestvovanje u proterivanju.Zašto se ništa drugo ne spominje to je pitanje za tužioca. Znate da se reč genocid u Srebrenici na ovim prostorima ne koristi i da je to kvalifikacija koja se ovde izbegava.Tako da jednostavno neverujemo da bi se ikada podigla optužnica sa kvalifikacijom za genocid u Srebrenici", pojasnila je Marina Kljajić, Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

"Sudi se za ratne zločin bez obzira da li je u pitanju pravna kvalifikacija utvrđena pred haškim tribunalom kao što je genocid. To jeste bitna razlika u odnosu i na pravne kvalifikacije u suđenjima pred haškim tribunalom, kao i u suđenjima pred sudom BiH", kazala je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Poslali smo konkretan upit Tužilaštvu BiH. U pisanom odgovoru su kazali kada su saznali za optužnicu koja je protiv optuženog Živanovića podignuta u Srbiji.

"Za optužnicu Tužilaštva za ratne zločine R Srbije, Tužilaštvo BiH saznalo je tek nakon potvrđivanja iste, te doista ne možemo komentarisati postupanje pravosudnih institucija susjedne zemlje".

U optužnici protiv Živanovića, srbijansko tužilaštvo koristi opasnu formulaciju nemeđunarodni oružani sukob koji se, navode, vodio na teritoriji  BiH.

"Definišu karakter rata onako kako ga oni vide, a to je oslobodilački rat Srba u Bosni. I sva ova retorika koju čuje ovdje svakodnevno je zapravo neki pokušaj revizije tog procesa. Jer činjenica je da je Srbija poražena u sva četiri rata i da to nije prihvatila", smatra Sonja  Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

"Srbija je utočište za zločince. Srbija je bila organizator zločina i genocida u BiH. Pokazalo se, zadnja presuda Simatovića i Stanišića da su oni izvršili agresiju na BiH. Ne može to niko izbrisati", rekla je Munira Subašić, predsjednica Udružnja Pokret enklava Srebrenica i Žepa.

"Cijela politika Srbije je usmjerena ka tome da zaštiti sebe u agresiji na BiH koju je počinila, Međunarodni krivični sud za bišu Jugoslaviju je bio tu prilično jasan, pa ako hoćemo i Međunarodni sud pravde koji je presuduio 2007. godine nije spriječila, iako je znala i imala mogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici", ističe Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Kao svjedoci odbrane u procesu koji se u Srbiji vodi protiv Živanovića pojavili su vlasenički sudija Dragan Golijanin i Radomir Pavlović, predsjednik SNSD-a u Srebrenici koji odgovornost za komandovanje u Drinskom korpusu tokom genocida u Srebrebnici prebacuju na Radislava Krstića koji je u Hagu osuđen za genocid.

(Da li ste vi bili 95. bili zajedno sa Živanovićem.?) Taj Krstić je napravio nevolju.(Da li ste bili zajedno sa Živanovićem 1995.?) On je bio razdužen od 16 juna. Nije se ništa pitao.(I sami ste rekli da je idalje ostao?) Ostao da sjedi u kancelariji..", na postavljena pitanja odgovorio je Golijanin.

"(Vidjeli ste njega na snimcima, on je ušao zajedno sa Mladićem u Srebrenicu,sa Krstićem,vidjeli ste te snimke?)Nisam. (Kako niste?) Jesam Mladića i Krstića, njega nisam", Pavlovićevi su odgovori.

Srbijansko tužilaštvo u optužnici je navelo nekoliko odluka i naredbi koje je izdao Živanović. 20.marta 1995.godine Živanović je izdao zapovjest kojom je, između ostalog, naredio:

"Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperktivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici i Žepi".

"On je znao tačno znao u glavu svoje komšije Bošnjake, muslimane. I znamo tačno, koji god nema ga, da ga je on prozvao i da ga je on izveo i da ga je on ubio. On je cijelo vrijeme najbliži bio Krstiću, Mladiću i Deronjiću. Njemu to i ne pominju, a on je bio taj lično vezan uz njih", navodi Nura Begović, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

A 12. jula 1995. godine Živanović je izdao naređenja radi realizacije evakuacije civilnog stanovništva.U optužnici koja je protiv njega izdata u BiH detaljno je opisana Živanovićeva uloga u genocidu u Srebrenici.

"Djelujući individulano i u dogovororu sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata koji su imali namjeru i zajednički cilj da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda enklave Srebrenica prisilnim uklanjanjem bošnjačkog civilnog stanovništva i pogubljenjima po kratkom postupku oko osam hiljada muškaraca i mladića Bošnjaka, Živanović Milenko na dužnosti komandanta Drinskog korpusa dao značajan doprinos ostvarenju toga zajedničkog cilja tako što je planirao,poticao,naređivao i učestvovao u prisilnom uklanjanju oko 40 hiljada žena,djece i staraca iz zaštićene zone UN Srebrenica, hvatanju, zarobljavanju i protivzakonitom zatvaranju više hiljada muškaraca Bošnjaka prije nego što će biti pogubljeni".

Haški sud je u presudi protiv osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića naveo Živanovića kao člana zločinačke grupe koja je imala zajednički cilj.

"U realizaciji zajedničkog zločinačkog cilja učestvovali: Radovan Karadžić, Radislav Krstić, Vujadin Popović, Zdravko Tolimir, Ljubomir Borovčanin, Svetozar Kosorić, Radivoje Miletić, Radoslav Janković, Ljubiša Beara, Milenko Živanović, Vinko Pandurević i Vidoje Blagojević".

Živanović je o tome odbio da govori.

"(Vi ste također u haškim presudama, u presudi protiv Ratka Mladića navedeni kao dio grupe koja je imala zjednički cilj?) Ne, ne. To me ne možete pitati.Može pisati šta ko hoće. Moje je da govorim o sebi. Jer ja sam tužen. "

Od 8.marta do 13. jula Živanović je izdao više naređenja jedinicama Drinskog korpusa da ograniče snabdijevanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice i Žepe humanitarnom pomoći, da neselektivno granatiraju i gađaju snajperima civilne ciljeve u Srebrenici i Žepi. I da ograniče snabdijevanje UNPROFOR-a.2.jula 1995.godine Živanović je u skladu sa zločinačkim planom "Krivaja 95" naredio granatiranje i napad na zaštićenu zonu Srebrenica u cilju njenog odvajanja od zaštićne zone Žepa.

"(Vi ste izdali naredbe za uništavanje enklava Srebrenica i Žepa?) Ne, ne. (Srebrenica i Žepa,razdvajanje?) Kome pričate to. (Po Krivaji se samo ponovo povraća nadležnost srpska nad srpskim mjesnim zajednicama Čičevci, Orahovica, Viogor i Podravanje, o čemu dalje pričate. (Vi ste bili 11.jula u Srebrenici.?) Bio zašto ne bi bio. (Potpisali ste sve naredbe?) Čekajte čovjeće, znate li vi da sam ja u Srebrenici završio gimnaziju.Znate li vi da je moja Srebrenica ".

Živanović je 12.jula 1995.godine u Vlasenici, kada je podnosio izvještaj Vasilju Kačavendi, govorio o zločinačkom napadu Drinskog korpusa na zaštićenu zonu Srebrenica.

"Početkom meseca juna, koncem mjeseca maja, bolje rečeno, mi smo počeli vršiti pripreme i tada smo zauzeli Zeleni jadar. I probali smo kako izgleda izgonjenje UNPROFOR-a oružjem. Ja sam prošao asfaltnim putom Jadar, Kožne rajne, Petrića. Ugledao sam minaret do nebesa. Mislim da je on već jutros poravnat."

12. i 13.jula 1995. godine Živanović je planirao, poticao i naređivao Drinskom korpusu i pripadnicima MUP-a RS-a da odvoje i protivzakonito zatvore muškarace i dječake u Potočarima od njihovih porodica.

"Vojska naša je krenula silovito prema Potočarima. Sinoć su uvedene snage policija iz Bratunca ka Potočarima. Jedan krak naše vojske je krenuo kao Vijogoru. Mi stati nećemo. Nema tu priče. Stati se neće niti smije. Nikakve kalkulacije. Čim završimo Srebrenicu, pravac Žepa."

Živanović danas slobodno živi u Srbiji. Odbio je da komentariše da li su ga srbijanske nadležne institucije kontaktirale nakon što je protiv njega raspisana međunarodna potjernica.

"Nemojte, idem da radim.(Nakon raspisivanja je li vas iko iz nadležnih institucija Srbije iko pitao bilo šta?) Nek odgovori moj advokat". (Možete li vi kazati?) Je li vas iko pitao bilo šta?

Osumnjičeni, optuženi i osuđeni ratni zločinci kada saznaju da se protiv njih vodi istraga u BiH lako pronađu utočište u Srbiji.Nakon toga bez problema brzo dolaze do srbijanskog državljanstva. Mnogo je takvih slučajeva. Među onima za kojima je raspisana crvena interpolova potjernica su Milomir Savčić, bivši predsjednik Boračke organizacije RS-a koji je optužen za genocid u Srebrenici, Tomislav Kovač, bivši komandant Štaba policijskih snaga RS-a i bivši zamjenik ministra MUP-a koje je optužen za genocid u Srebrenici,  Zoran Obrenović,bivši pripadnik jedinice Deseti diverzantski odred vojske RS-a koja je 16.jula 1995.godine na vojnoj ekonomiji Branjevo  strijeljala oko 1200 žrtava genocida, Svetozar Kosorić, bivši član Štaba Drinskog korpusa VRS-a koji je optužen za genocid, Milisav Gavrić, bivši zamjenik komandira Policijske stanice Srebrenica koji je optužen za genocid,godinama se skrivao u Srbiji, Duško Kornjača, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti i Novak Đukić koji je pravosnažno osuđen zbog zločina na tuzlanskoj kapiji na 20 godina zatvora.Srbija je tako postala  utočište ratnim zločincima.

"Nema masovnog ubice iz Bosne, nema šljama iz Bosne koji nije u stanju dobiti, naći utočište u Srbiji, eto to nam govori. I govori nam o tome da Srbija i dalje ima zadnje namjere prema našoj zemlji.Srbija i dalje ima zadnje namjere prema nama.To je sad već dio kulture..", kategoričan je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Ni u jednom procesu u predmetima ratnih zločina koji su do sada vođeni pred srbijanskim pravosuđem nije utvrđivana odgovornost Srbije za zločine i genocid u BiH.

"Nikad se nije išlo na više ešalone vlasti u vojsci, u policiji, naravno politika tek to ne .Imamo novu tužiteljicu koja je u svom pismu o namerama rekla da će njen fokus biti na zločine nad srbima. Znači, svi ostali slučajevi su zanemareni", dodaje Biserko.

"Što se tiče kvalifikacija za ratne zločine u Srbiji nikada nije kvalifikovano ništa što je komandna odgovornost. Ništa što je zločin protiv čovječnosti. Ništa što je genocid. To je pitanje za tužilaštvo zašto to oni tako rade", kaže Kljajić.

Osuđenim ratnim zločincima u BiH će biti zabranjeno obavljanje javnih funkcija i političko kandidiranje.Takvu odluku je najavio visoki predstavnik Christian Schmidt kojeg smo upitali da li će njegova odluka obuhvatiti i one koji se nalaze na visokim političkim funkcijama,poput premijera RS Radovana Viškovića, koji se dovodi uvezu sa ratnim zločinima.

"Ovo je ne samo za one koji su osuđeni, nego i za one koji će biti osuđivani ubuduće".

Zbog političkog režima u Srbiji koji štiti ratne zločince bilo kakva zabrana njihovog obavljanja političkih i javnih funkcija nije moguća. Sve dok međunarodna zajednica ne izvrši snažan pritisak na Srbiju kako bi ona izručila sve ratne zločince, to pitanje se nikada neće riješiti i Srbija će ostati utočište u kojem osumnjičeni, optuženi i osuđeni za ratne zločine i genocid koji se godinama  skrivaju od bh.pravosuđa slobodno rade i žive. Srbija zbog toga do sada nije pretrpjela nikakve sankcije međunarodne zajednice, koja bez rješavanje tog pitanja  ne bi smjela dozvoliti Srbiji bilo kakve razgovore na njenom putu prema evropskim integracijama.

federalna.ba

Mreža
Mreža Bošnjaci progon
0 05.12.2023 22:20
Mreža
0 05.12.2023 22:16
Mreža Srbija izbori
0 05.12.2023 22:02
Mreža Parlament FBiH
0 05.12.2023 21:34
Mreža
0 28.11.2023 22:24