Srbijanski ministar unutarnjih poslova najavio otvaranje stožera policije u Preševu
(Izvor: Fena/MUP Srbije)

Srbijanski ministar unutarnjih poslova najavio otvaranje stožera policije u Preševu

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da u Srbiju 95 posto migranata dolazi iz smjera Bugarske i Sjeverne Makedonije pa će policija u toj zoni dodatno pojačati svoje aktivnosti.

Gašić je istaknuo kako će uskoro biti formiran policijski stožer u Preševu na jugu Srbije te dodao kako će pripadnici policije poduzeti potrebne mjere kako bi spriječili prelaske neregularnih  migranta u tu zemlju.

"Pripadnici MUP na ozbiljan način štite državni teritorij i građane, poduzet će sve mjere kako bi se spriječili prelasci iregularnih migranata u našu zemlju. Ostat ćemo na ovom prostoru, ali i na sjeveru zemlje, sve dok u potpunosti ne riješimo ovaj problem", kazao je Gašić tijekom sinoćnjeg obilaska pripadnika MUP-a Srbije u Regionalnom centru granične policije prema Bugarskoj, prenosi Beta.

Srbijanska policija pojačala je u oktobru akcije nakon što su u pucnjavi u mjestu Horgoš na granici s Mađarskom ubijena tri migranta, a jedan ozlijeđen.

Srbija se nalazi na takozvanoj "Balkanskoj ruti" koja je usprkos žicama, kamerama i zajedničkim graničnim ophodnjama druga najaktivnija ruta izbjeglica, prema izvještaju Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex), podsjeća Radio Slobodna Europa.

U Srbiji trenutno boravi oko 5000 izbjeglica a u 16 kampova smješteno je oko 2300 ljudi i to najviše iz Afganistana, Sirije, Maroka i Pakistana.

federalna.ba/Fena

Preševo Srbija migranti