videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Srbija je u svjetskom vrhu po broju vakcinisanih

Prošlo je tačno godinu dana otkako je koronavirus u Srbiji proglašen najsmiješnijim virusom u historiji čovječanstva. Od tada je registrovano oko 500.000 oboljelih i gotovo 4.500 preminulih.

„Ne mogu da vjerujem da narod koji je preživio sankcije, bombardovanje, svakojako maltretiranje da će se uplašiti najsmješnijeg virusa u historiji čovječanstva koji postoji samo na Facebooku“, govorio je pulmolog Branimir Nestorović 26. februara prošle.

„To ne znači da nećemo imati manju epidemiju, to ne znači da nećemo možda imati i neki smrtni slučaj, ali daleko od toga da može da utiče na ukupan život u našoj Srbiji“, tvrdio je tada član Kriznog štaba Predrag Kon.

„Što se žena tiče, vi slobodno u šoping u Italiju. Čujem da će sada da bude veliki popust pošto niko neće da dođe u Italiju“, poručivao je Nestorović u februaru 2020.

Samo mjesec kasnije država je bila zaključana. Slijedili su usponi i padovi, da bi krajem prošle godine krenula i toliko željena i čekana vakcinacija.

Do danas je u Srbiji vakcinisano 1,4 miliona ljudi, a revakcinisano njih 500.000.

„Kad je u pitanju Evropa, nalazimo se na drugom mjestu po broju vakcinisanih na milion stanovnika. Kad je u pitanju revakcinacija, tu se u svijetu nalazimo na četvrtom mjestu, a u Evropi ubjedljivo na prvom mjestu“, istakla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

„Sada počinjemo stvarni proces zaštite stanovništva i to što smo ispred drugih ne znači da smo zaštitili stanovništvo. Moramo da ubrzavamo vakcinaciju. U martu ćemo početi da osjećamo blagodeti, bar po broju smrtnih slučajeva, uprkos našoj nedisciplini i neodgovornom ponašanju“, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Neodgovornog ponašanja je na svakom ćošku, od navijača, preko crkve, ali i državnog vrha, ali to se ne računa kad se priča o neodgovornosti.

Vakcine, dakle, pomažu, ali nisu svemoguće, stoga se na još jedan nekontrolisani rast broja zaraženih, koji prelaze čak i po 3.500 dnevno, odgovara još jednim zatvaranjem kafića i tržnih centara, koji ovaj vikend mogu da rade samo do 14 sati, jer neko mora biti proglašen krivcem.

federalna.ba

koronavirus Covid19 Srbija pandemija virus Predrag Kon
papa Franjo papa Vatikan Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus
0 22.04.2021 21:05
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 22.04.2021 17:48
Češka Republika koronavirus
0 22.04.2021 17:45
Srbija koronavirus
0 22.04.2021 17:02