Srbija od ponoći u blokadi drži četiri autobusa sa 300 državljana Kosova
(Izvor: Arhiv)

Srbija od ponoći u blokadi drži četiri autobusa sa 300 državljana Kosova

Prvi sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Fatmir Haxholli objavio je da granični organi Srbije, na prelazu Batrovci od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa sa oko 300 putnika, državljana Kosova.

Haxholli je na Facebooku napisao da “u znak osvete i apsurdne nervoze zbog glasanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granični organi Srbije na prelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske, od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa sa putnicima, državljanima Kosova’.

On je ocijenio da je blokiranje preko 300 građana, zadržavaje njihovih pasoša i putnih isprava, flagrantno kršenje ne samo Briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava garantovanih svim međunarodnim konvencijama.

Haxholli je napisao da samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje, uz obrazloženje ”ovo je naređenje iz Beograda”.

Takođe je kazao da je pošto Kancelarija za vezu Srbije ne komunicira sa kosovskom kancelarijom, kao što je bio slučaj jutros, zatražio i čeka blisku pratnju da otputuje na prelaz Batrovci kako bi bio uz svoje sugrađane i u znak protesta zbog ovakvog razvoja događaja.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštili su da nakon nastale situacije na graničnim prelazima u Srbiji i samovoljnog zaustavljanja građana Kosova na graničnim prelazima, svi sunarodnici i građani koji su u pokretu treba da izbjegavaju prolaz kroz Srbiju, po svaku cijenu.

Dva Ministarstva preduzimaju neophodne radnje i obaveštavaće građane o novim detaljima, ističe se u saopštenju objavljenom na Facebooku.

Takođe se mole svi putnici da pažljivo prate napetu bezbjednosnu situaciju i da ne putuju kroz Srbiju.

federalna.ba/AA

autobusi Fatmir Haxholli Kosovo blokada
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11
Miroslav Lajčak Peter Stano Srbija Kosovo
0 15.05.2024 20:14
Vjosa Osmani Frank-Walter Steinmeier Kosovo Vijeće Evrope
0 15.05.2024 11:45