'Srbija ne može i neće priznati referendume u ukrajinskim oblastima'

'Srbija ne može i neće priznati referendume u ukrajinskim oblastima'

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće da prizna rezultate referenduma četiri ukrajinske oblasti pod kontrolom ruskih snaga o pripajanju Rusiji.

"Srbija to ne može da prizna jer se drži međunarodnog prava, Povelje UN i rezolucija UN. Mi štitimo sopstveni teritorijalni integritet, kao i integritet međunarodno priznatih zemalja. I to je jedino što je sigurno i što ne može da se mijenja, to su stvari od presudnog značaja", rekao je Vučić novinarima.

On je ponovio da su međunarodni pritisci na Srbiju po pitanju Rusije brojni i da očekuje da će se oni umnožavati u narednom periodu.

"Sve je manje strpljenja, nervoza je sve veća i sve grupe za pritisak, kao i dio medija i političkih stranaka, biće angažovani. I za jednu i za drugu stranu", rekao je Vučić i dodao da njemu ostaje da vodi računa o Srbiji i njenim interesima. Vučić je rekao da je čak i Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije u naredne dvije godine iskorišten za, kako se izrazio, "brutalne i žestoke" napade na Srbiju.

"Ja se ne borim ni za (ruskog predsjednika) Vladimira Putina ni za (američkog predsjednika) Josepha Bidena. Ja se borim za ove divne ljude u ovoj fabrici, svakog od vas, žene i muškarce Srbije", rekao je Vučić.

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić Srbija Ukrajina referendum
Miloš Vučević Srbija Kosovo
0 02.10.2023 13:24
ministri vanjskih poslova EU Tanja Fajon Ukrajina
0 02.10.2023 13:04
Aleksandar Vučić Kosovo vojska
0 02.10.2023 09:27