Spriječen šverc 1,7 tona vijagre i lijekova za mršavljenje
(Izvor: Arhiv)

Spriječen šverc 1,7 tona vijagre i lijekova za mršavljenje

Makedonski carinici su na Međunarodnom aerodromu "Skoplje" spriječili šverc 1,7 tona lijekova "sildenafil citat ups" (vijagra) i "sibutramin", koji mogu biti štetni po zdravlje građana, saopštila je danas Carinska uprava Sjeverne Makedonije. Kako se navodi u saopštenju, ti lijekovi nisu registrovani u Agenciji za lijekove Sjeverne Makedonije, a firma uvoznik nije imala ni dozvolu za promet lijekova na veliko, odnosno nije upisana u registar pravnih lica za obavljanje ove vrste djelatnosti.

Ističe se da da je vještačenjem utvrđeno je da je lijek "sibutramin" (koji uzrokuje gubitak težine) supstanca koja se nalazi na Nacionalnoj listi kontrolisanih opojnih droga i psihotropnih supstanci, jer je stimulans centralnog nervnog sistema.

"Štaviše, utvrđeno je da izaziva srčani i moždani udar, zbog čega su lijekovi koji sadrže sibutramin zabranjeni za prodaju u Evropskoj uniji (EU) od 2010. godine", piše u saopštenju Carinske uprave Sjeverne Makedonije.

Dodaje se da je lijek "sildenafil citate ups" (vijagra) supstanca koja je dio lijekova za liječenje i da podleže kontrolisanoj prodaji. "Taj slučaj je preuzelo Odjeljenje za kontrolu i istrage, a protiv pravnog lica biće podnesena krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu", navodi se u saopštenju.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Makedonija vijagra šverc