Međusobna vojna pomoć u slučaju agresije
(Izvor: Ilustracija/Sputnik/Gavriil Grigorov)

Međusobna vojna pomoć u slučaju agresije

Novi sporazum Rusije i Sjeverne Koreje podrazumijeva vojnu pomoć u slučaju agresije protiv jedne od ovih zemalja, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pjongjangu nakon sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koja je prenošena uživo na web stranici Kremlja, Putin je rekao da su bezbjednosna i međunarodna pitanja značajne teme današnjih razgovora.

"Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da se tim dokumentom postavljaju i temelji za vojnu saradnju dvije zemlje.

Kim Jong-un je rekao da je sporazum "miroljubiv, defanzivne prirode", dodajući da će ubrzati uspostavljanje multipolarnog svijeta.

"Ovaj moćni ugovor nije ništa drugo do dokument istinski konstruktivne, obećavajuće, isključivo miroljubive i odbrambene prirode, osmišljen da štiti i brani osnovne interese naroda dviju zemalja. Ne sumnjam da će postati pokretačka snaga za ubrzanje uspostavljanja novog multipolarnog svijeta“, naglasio je on.

Sjevernokorejski lider je sporazum opisao i kao važan dokument koji će postaviti temelje za buduću saradnju dvije zemlje, uključujući ekonomiju, politiku i vojna pitanja.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin sporazumi Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja Južna Koreja
0 21.07.2024 08:38
Sjeverna Koreja Južna Koreja prebjegao
0 16.07.2024 08:19
Vladimir Putin Rusija
0 12.07.2024 21:20
Josep Borrell Victor Orban Vladimir Putin
0 05.07.2024 20:15
Viktor Orbán Vladimir Putin
0 04.07.2024 20:51