“Speleološki turizam i pećinsko blago BiH”

Bosna i Hercegovina bogata je prirodnim ljepotama, a osim prelijepih planina, jezera, rijeka, vodopada, šuma tu su i brojne pećine. Osim što kriju unikatan, bogat pećinski nakit i tajanstven životinjski svijet, bh. pećine sve su privlačnije i izazovnije za brojne turiste i avanturiste.Stalaktiti, stalagmiti, meander,  samo su neki od pećinskih ukrasa koji očaravaju svojom ljepotom. Ako ste strastveni putnik, istraživač prirodnih fenomena u današnjoj emisiji vas očekuje uzbudljiva priča o najljepšim pećinama u BiH.

Tema magazina Natura ovog petka je “Speleološki turizam i  pećinsko blago BiH”. Naše radijsko putovanje kroz mistični podzemni svijet bogat pećinskim blagom, životinjskim svijetom i legendama, počinje u Vjetrenici-Zaštićenom spomeniku prirode, geomorfološkom rezervatu prirode, čudesnom turističkom odredištu u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Ovaj bh.dragulj poznat je po najvišem stepenu biodiverziteta u Evropi , a Vjetrenica  je nominovan i  za upis  na listu  prirodne baštine UNESCO-a.Naš turistički vodič na ovom uzbudljivom putovanju je  Helena Brajković. Nakon toga ćemo posjetiti i Bijambarske pećine, Dabarsku, Govješticu i Orlovaču. Posebna, jedinstvena, unikatne ljepote i prostora na kojem se nalazi pećina Orlovača se svrstava u najljepše pećine BiH , bajkovitog doživljaja. O speleološkom turizmu, maloj školi speleologije i kampu,  u magazinu Natura danas razgovaramo sa predsjednikom Speleološko-ekološkog društva Mladenom Samardžićem.

Urednica i voditeljica Alma Jusubašić

Natura magazin
Natura magazin
0 20.01.2023 11:37
Natura magazin
0 06.01.2023 11:30
Natura magazin
0 23.12.2022 11:38
Natura magazin
0 09.12.2022 11:46