Španska policija pronašla još 'krvavih paketa' poslanih u ukrajinske diplomatske misije
(Izvor: Arhiv)

Španska policija pronašla još 'krvavih paketa' poslanih u ukrajinske diplomatske misije

Španska policija presrela je u ponedjeljak još tri omotnice s očima životinja naslovljene na ukrajinsku ambasadu u Madridu i konzulate u Barceloni i Malagi, saopćili su policijski izvori bliski istrazi.

Prošle je sedmice Ukrajina saopćila da je niz "krvavih paketa" poslan njenim diplomatskim misijama širom Evrope, ubrzo nakon što je pismo-bomba detonirano u ukrajinskoj ambasadi u Španiji i policija deaktivirala ostale poslane, između ostalih, premijeru Pedru Sanchezu.

Sigurnosno osoblje poštanske službe otkrilo je nove omotnice tokom provjere u ponedjeljak ujutro i upozorilo je policiju, saopćli su izvori. Policajci unutra nisu pronašli eksplozivne ili zapaljive tvari, dodali su oni.

Ukrajinska ambasada u Madridu već je primila paket sa životinjskim očima u petak za koji je ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo da ima strani pečat.

Dokazi iz tog paketa koji su podijelili s poštanskom službom pomogli su njenom osoblju otkriti najnoviji, dodali su policijski izvori.

U subotu je izvor upoznat s istragom rekao Reutersu da se čini da je šest pisama-bombi poslano iz sjevernog grada Valladolida.

Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko potvrdio je najnovija presretanja u ponedjeljak i dodao da je sada poznat 21 slučaj u kojima su takve prijetnje poslane diplomatskim misijama u 12 zemalja.

federalna.ba/Fena

Španija Ukrajina
Boris Pistorius Njemačka Ukrajina
0 07.02.2023 18:27
Ukrajina Turska zemljotres
0 07.02.2023 17:25
Ukrajina Rusija granatiranje
0 07.02.2023 14:41
Ukrajina odbrana ruska ofanziva ministarstvo
0 06.02.2023 14:01