Šumski požari divljaju španskom regijom Asturija
(Izvor: EPA-EFE/ELOY ALONSO)

Šumski požari divljaju španskom regijom Asturija

Više od stotinu šumskih požara izbilo je u četvrtak u španskoj sjevernoj regiji Asturiji, a većinu su namjerno podmetnuli piromani i drugi, saopćile su vlasti, dok su temperature porasle na rekordno visoke nivoe.

Požari su se nastavili na još jedan šumski požar koji još uvijek divlja, osam dana nakon što je izbio u šumama u istočnoj regiji Valencije i još jedan koji je zahvatio 1.100 hektara zemljišta u Galiciji na sjeverozapadu.

Plamen je bjesnio u blizini ceste dok su automobili prolazili u Asturiji, bujnoj regiji s kišnom okeanskom klimom, pokazali su snimci lokalne televizije.

Vlasti su zabranile pristup šumskim stazama, kao i kontrolisano paljenje i upotrebu mašina i motornih alata u šumama koje bi mogle izazvati nove požare.

- Asturija ne gori. ONI JE PALE. A odgovorni su oni koji su zapalili naše šume. Oni su kriminalci, delinkventi, i oni će biti procesuirani i tretirani kao takvi - napisao je regionalni čelnik Adrian Barbon na Twitteru.

Španska vlada tvrdi kako je zabrinuta da će ove godine biti još požara nakon neuobičajeno suhe zime u dijelovima južne Evrope, usljed porasta temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama.

Španija je u srijedu registrovala najtopliji 29. mart u istoriji, s temperaturama koje su premašile normalne nivoe za sedam do 14 Celziusa, saopćila je meteorološka agencija AEMET.

Kanarski otoci su registrovali temperature kao tokom ljeta, od 37,8 stewpeni Celziusa u Tasarteu, na otoku Gran Canaria. Druge regije u Baskiji i nekim dijelovima centralne Španije također su zabilježile rekordne temperature za to doba godine.

Većina Asturije, susjedne Kantabrije i velikih područja španske mediteranske obale u četvrtak su u stanju visoke pripravnosti zbog opasnosti od šumskih požara, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Španija požar