Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata
(Izvor: Arhiv)

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Dvojica krijumčara ljudima osuđeni su na po devet godina zatvora zbog smrti četvorice marokanskih migranata koji su se udavili nakon što su bili prisiljeni iskočiti iz čamca prošle godine u blizini španske enklave Ceuta u sjevernoj Africi, saopćili su tužioci četvrtak.

Tužilaštvo u Ceuti saopćilo je da su kazne izrečene bez suđenja nakon što je s dvojicom ljudi postignut dogovor o priznanju krivice.

Ured je saopćio da je dvojac - jedan iz Ceute i drugi stanovnik Maroka - pokupio devet mladića u sportskom čamcu u Maroku u januaru 2023. s namjerom da ih ilegalno odveze na teritoriju Španije.

Kako su vjetrovi postajali sve jači dok su se približavali lučkom gradu Ceuti, krijumčari su natjerali migrante da skoče u vodu i plivaju do obale. Njih pet je to uspjelo, a ostali su se udavili. Njihova tijela pronađena su nekoliko dana kasnije.

Dvojica krijumčara optuženi su po četiri tačke za ubistvo iz nehata i kršenje prava stranih državljana. Prije sporazuma o priznanju krivice postignutog u srijedu, tužilaštvo je tražilo kaznu od 32 godine zatvora. Njima je naloženo da plate 205.000 eura odštete svakoj od porodica žrtava, saopćili su tužioci.

Osumnjičeni su uhapšeni u martu 2023. nakon istrage španske civilne garde na osnovu video zapisa koje su migranti snimili nekoliko minuta prije nego što su skočili u nemirnu vodu.

U drugom nedavnom slučaju, španska policija uhapsila je tri osobe zbog smrti petorice migranata u novembru prošle godine kojima je prijećeno mačetom i prisiljeni su da iskoče s čamca u kome su putovali s desecima ostalih migranata u blizini južne obale Španije.

Većina migranata koji pokušavaju ući u Ceutu ili Melillu - drugu špansku enklavu u sjevernoj Africi - iz Maroka to čine pokušavajući preći ogromne granične ograde.

Deseci hiljada migranata iz subsaharskih zemalja koji bježe od siromaštva, sukoba i nestabilnosti u zapadnoj Africi pokušavaju svake godine brodovima ili čamcima doći do Španije. Većina ih ide velikim otvorenim brodovima na Kanarske otoke u Atlantiku, dok drugi iz Maroka, Alžira i zemalja Bliskog istoka pokušavaju preći Sredozemno more i dio Atlantskog okeana do španskog kopna. Nekoliko hiljada smrtno je stradalo na opasnom putu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je 16.621 migrant stigao u Španiju čamcima između 1. januara i 15. aprila, što je za 11.681 više u istom periodu prošle godine. Velika većina stigla je na ruti preko Kanarskih otoka, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Španija presuda krijumčari