Španci prvi put nakon pandemije u madridskoj areni gledali borbu s bikovima

Španci prvi put nakon pandemije u madridskoj areni gledali borbu s bikovima

U madridskoj areni "Las Ventas" danas je prvi put od početka pandemije virusa korona organizovana korida, uz navijanje hiljade španskih obožavalaca ove tradicionalne borbe sa bikovima.

Uz obavezne zaštitne maske i na označenim sjedištima između kojih je bio razmak radi poštovanja fizičke distance, posjetioci su gledali borbu sedam bikova u okviru dobrotvorne akcije kojom je prikupljan novac za radnike u tom sektoru, kao i one trenutno nezaposlene.

Maksimalno šest hiljada ljudi moglo je posmatrati borbu sa bikovima, što je 40 odsto kapaciteta najvažnije svjetske arene za koridu.

Zvjezdana postava boraca sa bikovima zabavila je privilegovane navijače koji su uspjeli doći do ulaznica, a lokali izvan arene prije takmičenja su bili puni.

Gotovo sve španske arene za borbe bikova bile su zatvorene posljednjih godinu dana zbog mjera ograničenja za suzbijanje pandemije virusa korona, zbog čega su se kontroverzni spektakl i njegovi matadori našli u finansijskoj krizi.

Španci su inače vrlo podijeljeni oko "krvavog spektakla", neki ga smatraju umjetničkom formom, dok drugi misle da je okrutan.

Popularnost borbe sa bikovima opala je posljednjih godina jer nailazi na snažno protivljenje sve moćnijeg pokreta za zaštitu životinja i nekih ljevičarskih pokreta, navodi Reuters.

federalna.ba/Srna

korida Španija
Španija Poljska EURO
0 19.06.2021 23:34
Sergio Busquets sport koronavirus Covid19 pandemija virus Španija Španjolska fudbal nogomet
0 18.06.2021 12:28
Španija Španjolska
0 16.06.2021 17:15
Španija Španjolska koronavirus
0 15.06.2021 19:45
žrtve djevojčica utapanje Španija Španjolska Tenerife
0 12.06.2021 18:22