Soja i suncokret značajnije bi se mogli proizvoditi na području Livanjskog polja

Zahvaljujući suradnji sa Srednjom strukovnom školom „Silvije Strahimir Kranjčević“, poznate poljoprivredne tvrtke Agropex i Bimal u Livnu su predstavile svoje ideje za organiziranu proizvodnju uljarica na području Kantona 10.

Dvije vrste uljarica, soju i suncokret, značajnije bi se moglo proizvoditi na području Livanjskog polja, ali i cijelog Kantona 10, o čemu su buduće fitofarmaceute, poljoprivredne tehničare i širu javnost upoznali gosti iz Posavine.

„Mi imamo suradnju sa Bimalom i Agropexom. Ideja je da predstave danas svoje proizvode našim učenicima i, naravno, poljoprivrednicima sa područja Livna“, kazao je Saša Grabovac, ravnatelj SSŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Direktor tvrtke „Agropex“ iz Obudovca kod Šamca Pavle Ristić istaknuo je kako žele pokušati i da u livanjskom kraju da zaživi organizirana proizvodnja, s naglaskom na proizvodnju soje i suncokreta.

„I nama je to novo iskustvo. Donijeli smo svoja iskustva iz intenzivnijih poljoprivrednih krajeva ovdje. U suštini vaša zemljišta i vaši agro-ekološki uvjeti omogućavaju proizvodnju uljarica na veoma visokoj razini“, naveo je Saša Petković, dipl. ing. poljoprovrede, predstavnik tvrtke „Agrimatco“ iz Bijeljine.

A da može, pokazao je vrijedni 33-godišnjak iz Livna Ivica Dolić, koji žitarice i uljarice trenutno uzgaja na 220 hektara: „Sa Bimalom iz Brčkog imam već dugi niz godina suradnju. Treba raditi, polja ima i može se živjeti dobro“.

A plan mu je proširiti se i na susjedne općine.

„Dobio sam koncesiju i u Bosanskome Grahovu, oko 160 hektara nove zemlje, ukupno će biti nekih 3 i pol do 4 tisuće duluma“, dodaje on.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u proizvodnji i preradi uljarica, gosti iz Posavine prezentirali su najbolja sjemena i sredstva za njihovu zaštitu, te se nadaju širenju mreže kooperanata i na ovom području.

federalna.ba

soja suncokret Livno Kanton 10
inkluzija Livno inkluzivna modna revija
0 24.03.2023 17:11
Svjetski dan osoba s Down sindromom Down sindrom Livno
0 21.03.2023 17:25
veleposlanici Kanton 10 posjet
0 16.03.2023 14:05
Svečana akademija Livno
0 01.03.2023 10:27