videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

SNSD godinama koči usvajanje zakona o vanjskoj politici BiH - razlozi su jasni

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ odbio je uručiti protestnu notu Srbiji koju je prethodno uputio ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković. Protestna nota je upućena zbog Deklaracije usvojene na tzv. svesrpskom saboru, a kojom se podriva suverenitet Bosne i Hercegovine. Međutim, zaustavljena je u ambasadi naše zemlje u Srbiji jer ono što je za ministra napad na državu - za ambasadora je historijski događaj. Nepostojanje jedinstvenog zakona o vanjskoj politici to i omogućava.

Ambasador je potez pravdao procedurama i izostankom odluke Predsjedništva BiH. A, u pozadini stvarni razlozi. Iako je predstavnik države BiH, ambasador Aleksandar Vranješ u Srbiji nastupa u službi entiteta i jedne politike - SNSD-a koji ga je na tu poziciju i doveo.

Ministar Konaković podsjetio je kako je tzv. svesrpski sabor pokazao pretenzije prema teritoriji BiH: „U toj deklaraciji oni zovu institucije zajedničkim, oni govore o spajanju, o nekim entitetskim pravima koja ne postoje. Naravno, mi smo svjesni te opasnosti, stalno budni - i nećemo dozvoljavati da se takve stvari tolerišu“.

„Tu notu niti sam donio niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam nije samo vezan zbog mojih političnih stavova, već iz proceduralnih razloga. Ministar vanjskih poslova BiH nema pravo da kreira vanjskopolitičke akcije niti vanjsku politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjedništva BiH“, kazao je ambasador Vranješ.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) kazao je kako će predstavnici RS-a i dalje nastaviti da upozoravaju na, kako je istakao, Konakovićeve neustavne prakse: „On je je umislio da ima pravo da vlastite političke opservacije iznosi kao zvanične stavove BiH. To je klasična uzurpacija institucija i zloupotreba ovlaštenja koja mora prestati“.

Za samo godinu dana, Vranješu je ovo drugi jednostrani potez, protivan BiH. Mandat je počeo skandalozno, veličajući ratne zločince i štiteći one koji ih veličaju. Istim tempom nastavlja. Sada u službi odbrane 'svesrpskog sabora' pod izgovorom da BiH nema zvaničan stav. I nema prepreke jer je vanjska politika bez zakonskog okvira, široko polje za takve poteze. Bez efikasne kontrole i sankcije.

„Mi to nemamo, to je riješeno tako da ambasadore i generalne konzule imenuje Predsjedništvo BiH direktno. Ako se ne želi izvršiti instrukcija, poziva se samo na Predsjedništvo BiH. I to samo po sebi nije tačno jer u dotičnom slučaju kolega se ne poziva na Predsjedništvo nego se poziva na kabinet člana Predsjedništva što u svakom slučaju nije u redu. Međutim, to jeste praksa“, objašnjava bivši diplomat Nedim Makarević

Diplomatija od Predsjedništva do ambasada. A, poslušnost, uglavnom, na liniji između kabineta i ambasadora.

„Da, često se dešava da su pojedinci lični ambasadori onoga ko ih je imenovao. Nažalost, to je tako. Naravno, to su pojedinci“, dodaje Makarević.

Tako u diplomatsko-konzulranoj mreži u cijelom svijetu u ime BiH jedni štite državu, drugi ruše dok se međusobno optužuju za samovoljne odluke i poteze. A, u takvim okolnostima neizostavni su skandali, pojedinačni istupi praćeni pismima, upozorenjima i objašnjenima. Neozbiljno, ali praksa opstaje jer SNSD godinama koči usvajanje zakona o vanjskoj politici BiH. Razlozi su jasni.

federalna.ba

Aleksandar Vranješ protestna nota Elmedin Konaković svesrpski sabor SNSD Zakon o vanjskim poslovima BiH
Elmedin Konaković MVPBiH Saint Louis
0 13.07.2024 11:28
Elmedin Konaković NATO
0 10.07.2024 18:03
Elmedin Konaković samit Washington
0 09.07.2024 09:22
Elmedin Konaković SAD Susan Lee
0 08.07.2024 21:03