Smajić: Još se provode neke politike na tragu Sporazuma Cvetković-Maček

Stranka za BiH ostaje pri čvrstom stavu da neće podržati imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, kazao je na početku gostovanja u emisiji Rezime - Džemal Smajić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

„Nije došlo ni do kakvih promjena. I NES je na tom stanovištu da neće glasati za Vukoju. Ostaje da do kraja sjednice vidimo hoće li to tako biti“, kazao je.

Dodaje da ako Vukoja bude imenovan to će značiti da je 'sahranjena' demokratija u BiH.

„Mi smo od ranije govorili – da dođe kompletna lista svih kandidata pred parlamentarce, no to se nije desilo, došlo je samo jedno ime Marina Vukoje. Ono što znam to je bilo čvrsto obećanje lidera stranaka Trojke prema Draganu Čoviću i prije samog formiranja ove nametnute vlade FBiH - da će oni podržati Vukoju“, rekao je Smajić.

Ako uzmete malo širu perspektivu, naveo je, možemo kazati da se ovdje zaista još uvijek provode neke politike na tragu sporazuma iz 1939. godine - Cvetković-Maček.

„Danas postoje te aspiracije prema podjeli BiH. Vidimo sinhronizovano djelovanje Milorada Dodika i Čovića da oni idu u tom pravcu. Ono što me brine da oni imaju podršku stranaka Trojke koje dolaze iz FBiH. Ovdje je na sceni, dosad to nisam javno izgovorio, ništa drugo nego izdaja države BiH od strane stranaka Trojke“, kategoričan je Smajić.

Pravno nema mehanizama da bi se spriječilo imenovanje Vukoje, dalje navodi, ali je veoma indikativno zašto je baš ostavljeno do 8. juna da Ustavni sud FBiH raspravlja o ovom pitanju.

O zahtjevu Kluba Bošnjaka za održavanjem hitne sjednice Doma naroda, ističe da će na dnevnom redu će biti samo jedna tačka, te da ne stoji konstatacija da Klub Bošnjaka blokira rad Doma naroda PSBiH niti su, kaže, Bošnjaci bilo kada to radili.

„Mi želimo da radimo u interesu građana BiH. Nas pet u Klubu Bošnjaka smo iskoristili svoju poslovničku mogućnost da se zakaže hitna sjednica s jednom tačkom dnevnog reda, a to je izmjena Poslovnika, kako bi se zaustavile sve buduće proceduralne stvari gdje nam dolaze zakoni koji su neustavni, kao što je bio zakon o Ustavnom sudu. Ustavni sud je ustavna kategorija i ne može se mijenjati u formi zakona. Ovaj čin koji samo danas uradili, pokazuje da nismo mi ti koji blokiramo. Ova sjednica će najvjerovatnije biti zakazana u četvrtak u 11 sati. Vidjet ćemo ko će se sve odazvati od delegata. Čović preuzima predsjedavanje 16. juna, i on će vjerovatno ići u pravcu zakazivanja nastavka sjednice“, pojasnio je.

Smajić je dodao da 'Klub Bošnjaka stoji na ranijim izjavama kada smo upozorili da ako dođe tačka dnevnog reda koja je neustavna, mi ćemo napustiti i onemogućiti kvorum za daljnji rad'.

„HDZ i SNSD su dobro znali da ćemo mi to zaista uraditi i oni su namjerno forsirali da to bude uvršteno u tačku dnevnog reda. Mi današnjim potezom pokazujemo da želimo da radimo“, rekao je Smajić.

Upitan kada će budžet doći do Doma naroda, odgovara:

„Ono što znam, apsolutno nije Vijeće ministara BiH, ni u formi čak nacrta, uputilo prijedlog budžeta za 2024. godinu. Ostajemo bez Plana rasta. Ova poruka vladajuće koalicije prema Vijeću Evrope i Evropskom parlamentu je poruka neozbiljnosti“, tvrdi on.

Govoreći o državnoj koaliciji, kaže da je na sceni eliminacija Bošnjaka iz institucija države BiH.

„Ono što funkcioniše je raspodjela funkcija i pozicija, to je sve na štetu Bošnjaka. Trenutno u institucijama države BiH vrši se potpuna eliminacija Bošnjaka. Aktuelno Vijeće ministara je izvršilo zapošljavanje na osnovu javnog oglasa 116 državnih službenika, od njih je 46 Srba, 32 Hrvata, 34 Bošnjaka i 4 Ostala. Od 14 bitnih institucija imenovanje je bilo - 6 Srba, 6 Hrvata i 2 Bošnjaka. Sve ovo HDZ i SNSD ne bi mogli uraditi u Vijeću ministara bez potpune podrške ministara koji dolaze iz stranaka iz Trojke. Oni ovo podržavaju“, rekao je Smajić.

Smajić je govorio i o problemu s finansiranjem javnih RTV servisa i BHRT-ovom gašenju signala RTVFBiH.

„Odgovornost je na strankama koje su u koaliciji na nivou FBiH, stranke Trojke i HDZ, na nivou države tu je s njima i SNSD. Gledao sam uzajamno optuživanje direktora oba javna RTV servisa i mislim da je to pomalo naivno, jer ja vjerujem da su oni oba dobri profesionalci, da se trude maksimalno da građani BiH dobiju prave informacije, da ne budu opterećeni nikakvim politikama. Ali ovdje smo imali izjavu predsjednika NiP-a koji kaže da dugoročno rješenje u oba javna RTV servisa se očekuje onda kada menadžmenti oba servisa budu ispunjavali želje politika Trojke. To samo ima u Sjevernoj Koreji i kod nas. Stranke Trojke rade ono što im kaže Čović i on ima interese u upravljaju Federalnom televizijom, i naravno da oni slušaju njega. Nezamislivo je da se ne pominje ministar koji je direktno zadužen za to, Edin Forto, i da ne rješava te probleme“.

federalna.ba

Rezime Džemal Smajić