Slučaj kostiju djece u koferima: U Južnoj Koreji uhapšena jedna osoba
(Izvor: TVNZ/Reuters)

Slučaj kostiju djece u koferima: U Južnoj Koreji uhapšena jedna osoba

Novozelandska policija saopćila je da je žena u Južnoj Koreji uhapšena u vezi s ubistvom dvoje djece koja su prošlog mjeseca pronađena u koferima.

U slučaju koji je šokirao zemlju, tijela su otkrili stranci koji su kupili kofere iz skladišta u Aucklandu.Tijela su tu bila nekoliko godina. Policija kaže da su žrtve bile stare između pet i deset godina.

Novi Zeland zatražio je izručenje žene iz Južne Koreje.

Policija je rekla da je u posljednje tri sedmice blisko surađivala s južnokorejskim vlastima u potrazi za ženom, nakon što su prošli mjesec naveli da vjeruju da je u Južnoj Koreji.

Istraga je spala na nju nakon što su uspjeli identificirati malu djecu, čija imena nisu objavljena.

"Imati nekoga u pritvoru u inozemstvu u tako kratkom vremenskom razdoblju svelo se na pomoć korejskih vlasti i koordinaciju našeg osoblja Interpola policije NZ", rekao je detektivski inspektor Tofilau Fa'amanuia Vaaelua.

Rekao je da je ženu uhapsila južnokorejska policija u četvrtak ujutro i da će novozelandske vlasti zatražiti da joj se odbije puštanje uz kauciju prije izručenja. Dodao je da je javnost ponudila "ogromnu podršku" policijskoj operaciji.

Lokalni mediji izvijestili su da se vjeruje da je osumnjičena u srodstvu s djecom. Rekli su da je porodica živjela u Aucklandu nekoliko godina i da je otac djece umro prije njihove smrti.

Policija je dodala da je porodica koja je pronašla tijela početkom augusta posjetila skladište i kupila prikolicu punu robe, uključujući i kofere.

Ta porodica nije imala nikakve veze sa smrću, a u razdoblju nakon otkrića imali su mnogo problema, rekli su policajci.

federalna.ba/BBC

tijela koferi Novi Zeland hapšenje
Višegrad policija hapšenje
0 25.03.2023 15:55
Novi Zeland prekidi mladi pomoć
0 23.03.2023 07:41
SIPA hapšenje organizirani kriminal pranje novca
0 21.03.2023 11:50
Donald Trump policija pripravnost hapšenje
0 21.03.2023 08:59