Slovenska ministrica digitalne transformacije Emilija Stojmenova Duh "preživjela" glasanje o nepovjerenju
(Izvor: Ilustracija/Reporter)

Slovenska ministrica digitalne transformacije Emilija Stojmenova Duh "preživjela" glasanje o nepovjerenju

Slovenska ministrica digitalne transformacije Emilija Stojmenova Duh "preživjela je" glasanje o nepovjerenju u Državnom zboru (parlamentu) koje je uslijedilo nakon interpelacije o njenom radu. Za njenu smjenu glasao je 31 zastupnik, protiv su bila 42 zastupnika. Time ministrica ostaje na dužnosti.

Svi prisutni zastupnici na sjednici Državnog zbora iz Pokreta Slobode glasali su protiv izglasavanja nepovjerenja (samo je jedan bio odsutan). Neobičnije je bilo glasanje preostale dvije koalicijske stranke. Većinom su izostali zastupnici SD-a (dvoje prisutnih podržalo je ministricu), ali su svi zastupnici Ljevice (osim Mihe Kordiša koji je bio odsutan) bili suzdržani.

Ministrica za digitalnu transformaciju Emilija Stojmenova Duh nakon uspješno preživljenog glasanja ocijenila je da ima podršku koalicijskih partnera. Uvjerena je da se sada može posvetiti daljnjem radu i projektima koji su već zacrtani u resoru koji vodi.

"Osjećam podršku. Ne vidim nikakav problem da nastavimo putem koji smo zacrtali", rekla je Stojmenova Duh nakon završetka sjednice Državnog zbora.

Stoga je odlučna nastaviti projekte zacrtane u ministarstvu. Istaknula je neke otvorene konkurse, najavila javni poziv za uzbunjivanje i obavještavanje, te krovni zakon o digitalnoj transformaciji. Posvetit će se i prenosu nekih evropskih propisa s područja digitalizacije u slovensko zakonodavstvo, najavila je također.

U SDS-u su krajem januara u Državni zbor uputili interpelaciju ministrice za digitalnu transformaciju Emilije Stojmenove Duh, koju prema Poslovniku DZ-a može predložiti najmanje deset zastupnika.

Kako je u svom obrazloženju na sjednici Državnog zbora navedeno iz SDS-a stranka se odlučila na podnošenje interpelacije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog rada na radu, oštećenja javnih fondova, poreznih obveznika i javnih financija u vezi s neekonomičnim i neplanskim radom, kao i kupovinu 13 hiljada računara, za što je Ministarstvo digitalne transformacije izdvojilo 6,5 miliona eura, te zbog obmane javnosti u vezi s ovom kupnjom.

Ministrici se pritom spočitavalo neispunjenje obećanja o osiguranju političke stabilnosti i vraćanju povjerenja u demokratske institucije, kao i nepostupanje po članku 18. Zakona o Vladi.

federalna.ba/AA

Slovenija nepovjerenje ministrica