Slovenija: Novi rekord u dnevnim infekcijama od početka pandemije
(Izvor: Reuters)

Slovenija: Novi rekord u dnevnim infekcijama od početka pandemije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno preko 8.500 novozaraženih, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije covida-19, a vlada je ponovo promijenila pravila o karantreni, kako bi se ublažilo stanje u osnovnim djelatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od srijede, a vrijede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova. Školski razredi tako će ubuduće u karantenu odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tijekom sedam dana svakodnevno testirati na koronavirus.

U karantenu nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju, nego će se umjesto toga sedam dana za redom morati testirati, a preporučeno im je i korištenje učinkovitijih zaštitnih maski tipa FFP2.

- Nijedno rješenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rješenje djelovati, kazala je za slovenske medije epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savjet za Covid-19, nakon što nije prihvaćen raniji prijedlog da se karantene skrate na pet dana.

Prema još neslužbenim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 8588 zaraza koronavirusom, dok ih je prije sedam dana bilo 5.174. To je novi rekordni broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije, a postotak pozitivnih testova je oko 60 posto. Prošli je tjedan u Sloveniji potvrđeno skoro 45 tisuća novih zaraza, daleko najviše od početka epidemije i oko 19 tisuća slučajeva više nego u tjednu prije toga.

Kako prenose slovenski mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog vala epidemije što ga potiče omikron varijanta virusa biti dosegnut krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, te da će nakon toga uslijediti i vrhunac vala glede broja hospitaliziranih koji trenutno nije dosegnuo kritičnu razinu.

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10 tisuća, prenose slovenski mediji u utorak.

federalna.ba/Fena

Slovenija koronavirus
mali nogomet mali fudbal Doboj turnir covid-19 koronavirus pandemija
0 13.05.2023 13:16
SZO covid-19 koronavirus
0 05.05.2023 16:50
Slovenija prijeteći e-mailovi škole
0 05.05.2023 13:10
Rukomet Slovenija Cazin
0 27.04.2023 22:08